Produkcja miodu w Polsce jest na bardzo wysokim, w zestawieniu z doniesieniami z pozostałych państw Unii Europejskiej, a polski miód cechuje wysoka jakość. Na dzień dzisiejszy hodowlą pszczół zajmuje się mniej więcej 18 000 pszczelarzy, którzy wprowadzają na rynek ponad 40 000 ton miodu rocznie. Mimo tych pozytywnych danych przyszłość może przynieść wiele przemian w polskiej branży pszczelarskiej. Największym problemem pszczelarstwa w naszym kraju jest wysoka średnia liczba lat osób pracujących przy pszczołach i niewielka liczba ludzi młodych zajmujących się hodowlą. Do tego ujawnia się fundamentalny kłopot naszego rolnictwa, czyli duże rozdrobnienie produkcji nieprzychylne unowocześnianiu i dofinansowaniu. Polscy hodowcy w niewielkim stopniu korzystają z unijnych pieniędzy na rzecz rozwoju i dopłat do gospodarki rolnej. Z pewnością pozytywnym zjawiskiem jest stała poprawa jakości produktów pszczelich, na co wpływ mają restrykcyjne standardy dotyczące produkcji. W dodatku stale wzrasta ilość młodych podejmujących hodowlę pszczół, choć i tak dopiero 10% pszczelarzy ma poniżej 35 roku życia. Trend pokazuje, że młodych bardziej interesuje produkcja warzyw, produkcja owoców niż hodowla zwierząt, a szczególnie pszczół, które potrzebują dużego zaangażowania.