Technik Hotelarstwa  -  Zapraszamy do naszej szkoły

Technik Hotelarstwa - Zapraszamy do naszej szkoły nr 2043

Lokalizacja: Warszawa (woj. mazowieckie)

INFORMACJE
Kontakt
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
Wyślij e-mail
ul.Majdańska 30/36
04-110 Warszawa

tel: 22 8100489
tel: 22 8108887
Pokaż na mapie
Uwaga: podczas kontaktu powołaj się na Favore.pl i zapytaj o rabat
Strona WWW
brak
Godziny
pn-pt: 10:00-18:00
sb: 10:00-14:00
rozwiń
WYŚLIJ ZAPYTANIE
Przykładowe zapytanie
Pan Grzegorz chce położyć kafle na schodach...
Witam,

zlecę wyrównanie i położenie glazury na schodach zewnętrznych.
Powierzchnia schodów do ułożenia ok. 10m2. Termin wykonania: 14 dni.
Proszę o kontakt i wycenę robocizny, materiały są już zakupione.

Pozdrawiam
Grzegorz Kowalski
 [rozwiń]
Oświadczam, że znam i akceptuję Regulamin Favore.pl i wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu korzystania z Serwisu favore.pl oraz dla wypełnienia prawnie usprawiedliwionych celów realizowanych przez Favore.pl Sp. z o.o. albo odbiorców danych zgodnie z Polityką Prywatności. Administratorem danych osobowych jest Favore.pl Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Grochowska 341 lok. 32.
Twoje dane osobowe będą przetwarzane w szczególności w celu wykonania Umowy zawartej z Tobą na podstawie Regulaminu, w tym do umożliwienia świadczenia usługi drogą elektroniczną oraz pełnego korzystania z serwisu favore.pl, w tym dodawania i publikowania zapytań/zleceń do Dostawców interesujących Cię usług i produktów oraz kontaktowania Cię z nimi. Gwarantujemy spełnienie wszystkich Twoich praw wynikających z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. prawo dostępu, sprostowania oraz usunięcia Twoich danych, ograniczenia ich przetwarzania, prawo do ich przenoszenia, niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także prawo wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych. [zwiń]

OPIS USŁUGI


Historia szkoły

Otwarcie szkoły nastąpiło l października 1946 roku 3-letnim Państwowym Gimnazjum Cukierniczym. Szkoła ta była pierwszą szkołą cukierniczą i jedną z pierwszych szkół zawodowych powstałych w Polsce.


Polski przemysł cukierniczy, na skutek upaństwowienia w 1946r, znalazł się w zmienionych warunkach organizacyjnych i produkcyjnych. Potrzebował ludzi potrafiących sprostać zadaniom szerokoprofilowej produkcji - produkcji ujętej w ogólnonarodowym planie gospodarczym i stojącej na wyższym poziomie technologicznym niż w okresie międzywojennym. Największą trudność stanowiło uzyskanie lokalu niezbędnego do uruchomienia szkoły. Dzięki przychylnemu stanowisku dyrekcji fabryki "Wedla" i pomocy członków jej załogi, wygospodarowano na terenie zakładu pomieszczenie, które oddano do dyspozycji szkoły. Adaptacja lokalu, wyposażenie w niezbędne sprzęty zostało wykonane systemem gospodarczym przez warsztaty fabryki.

Pierwszym dyrektorem szkoły został jej założyciel. Nauczycielami przedmiotów zawodowych zostali specjaliści zatrudnieni w fabryce "Wedla". 01.10.1946 roku nastąpiło uroczyste rozpoczęcie pierwszego roku szkolnego w historii Państwowego Gimnazjum Cukierniczego. Naukę w nowej szkole podjęło 45 uczniów.
Podczas pracy dydaktycznej wyłoniła się potrzeba zorganizowania szkolnego warsztatu cukierniczego, w którym uczniowie mogliby samodzielnie wykonywać wszystkie czynności produkcyjne. Inicjatywa ta spotkała się ze zrozumieniem dyrekcji fabryki "Wedla". Szkoła otrzymała nowy lokal o powierzeniu ponad 60m2. Warsztat istniał 5 lat, do roku 1952, do momentu wprowadzenia nowych przedmiotów nauczania takich jak: analiza chemiczna i analiza techniczna. Wówczas zajęcia praktyczne przeniesiono całkowicie na teren fabryki, która w roku 1951 przyjęła nazwę Zakłady Przemysłu Cukierniczego im. "22 Lipca".


W roku 1949 szkołę opuszczają pierwsi absolwenci. Wszyscy zostają zatrudnieni w ZPC "22 Lipca", bądź w zakładach "Syrena". Niektórzy z nich, w zakładach tych, pracują do dziś, zajmując poważne stanowiska kierownicze.
W roku szkolnym 1951/52 powstaje Technikum Przemysłu Cukierniczego: średnia szkoła zawodowa, łącząca dotychczasowe dwa stopnie średniej szkoły zawodowej: stopień gimnazjalny i licealny. Szkoła ta kontynuuje tradycje Państwowego Gimnazjum Cukierniczego. W latach 1951-54 opracowano dla szkoły programy przedmiotów zawodowych o charakterze specjalistycznym, takie jak: technologia, surowce, analiza, mikrobiologia, chemia, botanika itd. Programy zostały opracowane przez wybitnych specjalistów z przemysłu spożywczego. Stały się podstawą teoretycznego szkolenia zawodowego uczniów Technikum Cukierniczego. W roku szkolnym 1954/55 szkołę opuszczają pierwsi absolwenci.
W ciągu następnych lat wzrasta liczba uczniów w szkole, a co się z tym wiąże, wzrastają problemy lokalowe. W związku z tym Dyrekcja Szkoły oraz Dyrekcja Zjednoczenia Przemysłu Cukierniczego podejmuje inicjatywę budowy własnego gmachu szkolnego. Projektowana budowa miała być finansowana częściowo przez przemysł, a częściowo przez władze szkolne i traktowana jako ..Szkoła Pomnik Tysiąclecia.
Powołano Komitet Budowy Technikum, którego honorowym przewodniczącym został ówczesny vice Minister Oświaty. Komitet zgromadził fundusz wnoszący kilka min. złotych drogą "Deklaracji Fundatorskich" poszczególnych zakładów cukierniczych w kraju. Po przygotowaniu projektu technicznego, rozpoczęcie budowy miało nastąpić w roku 1962. Przesunięto je jednak na termin późniejszy.



21 lutego 1967 r. zostaje wmurowany akt erekcyjny Technikum Przemysłu Cukierniczego. Uroczystości tej patronują: Dzielnicowy Komitet FJN i Dzielnicowy Komitet Społecznego Funduszu Budowy Szkół i Internatów.
W listopadzie1967 roku budowa szkoły zostaje ukończona.



Ceremonia oficjalnego przekazania budynku odbyła się 18 listopada 1967 r.



Szkoła została wyposażona w nowoczesne pracownie: fizyczną, chemiczną, analityczną i biologiczną. Rozpoczęcie pracy w nowym budynku wymagało dużego wysiłku od nauczycieli, którzy projektowali wyposażenie pracowni i zagospodarowywali je.
W ciągu swojego istnienia Technikum Przemysłu Cukierniczego zyskało miano placówki, która dobrze przygotowuje młodzież do pracy zawodowej i do życia w społeczeństwie. Uczniowie odbywali zajęcia praktyczne w najnowocześniejszych zakładach przemysłu spożywczego stolicy: ZPC "22 Lipca" i Wojewódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej. Młodzież miała możliwość rozwijania swoich zainteresowań w ramach zajęć pozalekcyjnych, przygotowywania się do życia społecznego w aktywnie działających organizacjach młodzieżowych: w 247 Szczepie WDH, Radzie Młodzieży, Szkolnym Klubie Sportowym oraz Spółdzielni Uczniowskiej. Tylko w latach 1964-1976 Technikum Przemysłu Cukierniczego przygotowało do pracy w przemyśle spożywczym 660 techników.




W 1993 zostało utworzone Technikum Gastronomiczne

W 1999 roku zostaje utworzone Technikum Hotelarskie




Z dniem 01.09.2002 roku szkoła zmienia dotychczasową nazwę z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego na
Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Warszawie.




Celem tego kierunku nauki jest przygotowanie naszych uczniów i absolwentów do pracy na wybranych stanowiskach w hotelach, motelach oraz innych podobnych obiektach turystycznych. Uczniowie nasi odbywając praktyki zawodowe w hotelach przechodzą przez kolejne etapy praktyki dzięki którym mają możliwość poznania charakteru pracy na stanowiskach związanych z obsługą gości jak i innych prac związanych ze sprawnym funkcjonowaniem hotelu lub innego obiektu turystycznego.
Praktyki zawodowe trwają 6 tygodni w klasie III oraz 4 tygodnie w klasie II i IV. Ponadto uczniowie w klasie IV odbywają praktyki dodatkowo jeden dzień w tygodniu w wymiarze 6 godzin.
Oprócz przedmiotów ogólnych również przedmioty zawodowe są ważnym elementem w procesie nauki i zdobywaniu wiedzy dlatego też uczniowie tego kierunku maja następujące przedmioty zawodowe :
podstawy ekonomiczne i prawne,
zasady żywienia i technologia gastronomiczna,
obsługa konsumenta,
organizacja i technika pracy,
technika pracy biurowej,
 usługi turystyczne,
podstawy rachunkowości i finansów,
marketing w hotelarstwie,
język angielski zawodowy,
język niemiecki zawodowy.









Zapraszam serdecznie do kontaktu poprzez formularz.
Oddzwonię lub odpiszę niezwłocznie.
Wyślij zapytanie przez formularz

INNE USŁUGI TEGO UŻYTKOWNIKA
OPINIE O UŻYTKOWNIKU
Technik Hotelarstwa - Zapraszamy do naszej szkoły - galeria
Technik Hotelarstwa - Zapraszamy do naszej szkoły Oceń: OceńOceńOceńOceńOceń - średnia ocen: 4,5 na 5 (liczba ocen: 14)
Poprzednia usługa: DDK Poligrafia, wizytówki, ulotki, foldery !!   Następna usługa: THERMAGE - LIFTING BEZ SKALPELA! Warszawa