Favore.plBaza wiedzyBudowa, dom, ogródWyposażenie, wnętrzeMeble, szafy, garderobyMeble kuchenne

Artykuł: Blat kuchenny o idealnych właściwościach

KATEGORIE
PROMOWANE USŁUGI
NAJNOWSZE ZLECENIA



Dodaj zlecenie

Blat kuchenny o idealnych właściwościach

Blat kuchenny o idealnych właściwościach
Autor: stonegranit   |   13 wrz 2019, 13:50   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Meble kuchenne

Cechy idealnego blatu kuchennego. Czy są w ogóle takie blaty? Pewnie nie raz nam się zdarzyło powiedzieć Cały dzień spędziłam w kuchni. Przygotowanie posiłków zajmuje am czasami cały dzień. A szczególnie przed imprezami lub jak gotujemy na domowe przyjęcie. Jeżeli chwilę się zastanowimy to nasza kuchnia jest jak laboratorium. Znajdziemy tu ogień, lód, kwasy i zasady. I wszystkie te warunki działają na nasz blat w kuchni. Do tego należy dodać obciążenia mechaniczne.

Kilka cech blatu marzeń:

1. Higiena
Blat powinien być łaty do utrzymania w czystości. Najlepiej bardzo gładki. Bez porów i nierówności. Gładki jak „szkło”. Jeżeli będą nierówności to ciężko będzie usunąć plamy i nieczystości pozostałe po przygotowaniu posiłków z nierówności powierzchni. Materiał na blat powinien nadawać się do kontaktu z pożywieniem. Nie powinien wchodzić w reakcje chemiczne z produktami chemicznymi. Nie może być też chłonny. Powinien być z robiony z materiału który nie dopuszcza do rozwoju pleśni, grzybów, bakterii.
2. Odporność na ścieranie i uderzenia.
Blat w kuchni to główny element kuchni na którym przyrządzamy potrawy. Kroimy, tłuczemy odstawimy naczynia. Do tych czynności przy tradycyjnych blatach z drewna lub laminatu używamy podstawek lub desek do krojenia. Chcemy przez to aby nasz blat nie uległ obiciu czy porysowaniu. Wszystkie uszkodzenia są niemożliwe do usuniecie i jeżeli chcemy ich się pozbyć kończy się to wymianą blatu.
3. Odporność na wysokie temperatury i ognioodporność.
Odstawianie garnków bezpośrednio z gazu na blat! W przypadku tradycyjnych blatów z laminatu czy z drewna nierealne. Blat z laminatu prawdo podobnie stopi się i ulegnie uszkodzeniu. Blat drewniany w miejscu z gorącym garnkiem może nie ulegnie spaleniu ale powstaną brzydkie ciemne plamy.
4. Odporność na plamy.
Chyba nie ma osoby której ie przydarzyło się rozlać w kuchni herbaty, oleju czy kawy. Mogą powstać nieestetyczne przebarwienia. Szczególnie na blatach drewnianych które trzeba będzie potem przeszlifować i od nowa polakierować. A może warto się zastanowić nad blatem który nigdy się nie poplami a jego czyszczenie to przetarcie ścierką z wodą?
5. Odporność chemiczna.
Nasza kuchnia przypomina trochę laboratorium chemiczne. Dużo tu zasad i kwasów które mogą spowodować plamy lub wejść w reakcję z materiałem z którego wykonany jest blat. A co jak by w kuchni mieć blat który stosuje się w laboratoriach chemicznych?
6. Brak dbania i odnawiania blatów.
Jeżeli ktoś się pokusił a blat drewniany. To po roku użytkowania wie że takie blaty trzeba szlifować a następie olejować lub lakierować.
7. Lekki.
Do ciężkich blatów z kamienia trzeba odpowiednio wzmocnionych mebli . Przy projektowaniu kuchni trzeba to przewidzieć. Montaż ciężkich blatów na czwartym piętrze w którym nie ma windy i w kuchni o wymiarach 2x2 to prawdziwa sztuka. Do tego musi już być ekipa z łożona z czterech osób aby taki blat wieść a waga to około 300kg.
8. Jeszcze kwestia ekologii.
Blaty z laminatu lub drewna przy wymianie na nowe najczęściej się wyrzuca a w najgorszym przypadku lądują w piecu. Materiały które zawierają w sobie dużo syntetycznych żywic oleju i polichlorku winylu po spaleniu wydzielają dużo substancji rakotwórczych. Nie wspomnę już o smogu.
9. Stylizacja blatu do kuchni.
Do kuchni w stylu skandynawski pasuje inny blat iż do kuchni rustykalnej. Wielu klientom podobają się blaty z marmuru jednak przez chłonność marmuru kamieniarze odradzają stosowania go na blaty. Są klienci którzy chcą gruby masywny blat a są i tacy którzy wymagają blatu o grubości 1 cm. Nie będę tu wspominał już o kolorach które w przypadku blatów drewnianych czy laminowanych są ograniczone do oferty producentów .

Jaki można zaproponować blat który spełni te wszystkie wymagania.?
Według mnie są to blaty ze spieków kwarcowych które zaliczmy do blatów kamiennych.
Wykonuje się je z tylko z naturalnych materiałów kamiennych takich jak: kwarcyt, granit, iły, łupki oraz pigmenty ceramiczne.
Spieki kwarcowe powstają ze zmielonych skał, które są prasowane pod wysokim ciśnieniem. Kiedy ich forma jest już określona to następuje ich wypiekanie w temperaturze powyżej 1500 C. Te procesy i skład pozwalają a uzyskanie blatu idealnego który spełnia powyższe wymagania.

https://nagrobkikamienne.pl/blaty-kamienne-katowice

KOMENTARZE
  • brak komentarzy
USŁUGI AUTORA ARTYKUŁU