Favore.plBaza wiedzyRozrywka, imprezy i sztukaGastronomiczneCukiernicze

Artykuł: Ciasta czekoladowe bez pieczenia

Dodaj zlecenie

Ciasta czekoladowe bez pieczenia

Autor: DarthLemon   |   7 sty 2015, 10:29   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Cukiernicze

Ciasto bez pieczenia to wspaniała propozycja na deser delikatne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Wśród wielu propozycji nie mogło zabraknąć tych wykorzystujących czekoladę ostrzegam, będzie słodko!

Zaczniemy od sernika warstwowego – przepis wymaga odrobinę więcej pracy niż przeciętne ciasto bez pieczenia, ale rezultaty zachwycą każdego miłośnika czekolady. Cały sekret tkwi w harmonijnym połączeniu różnych jej rodzajów – odpowiednio dobrane smaki pozwolą na stworzenie kompozycji, która na długo zapadnie w pamięć rodzinie i gościom.



- herbatniki – tak, by pokryły spód blachy (nie bójmy się wziąć kilku paczek na zapas)

- czekolady: gorzka (lub deserowa), mleczna i biała – po tabliczce, dodatkowa przyda się do dekoracji

- twaróg śmietankowy (500 gramów)

- śmietana 36 % (słodka – około 300 gramów)

- żelatyna lub galaretka (4 łyżki)

- cukier lub cukier puder (szklanka)

- cukier wanilinowy (2 łyżeczki)

- poncz do nasączenia herbatników (nieobowiązkowe)



Przygotowujemy masę serową, ucierając twaróg z cukrem zwykłym i wanilinowym, po czym dodajemy namoczoną żelatynę lub galaretkę. Dzielimy na trzy równe części, po czym do każdej dodajemy rozpuszczoną na wolnym ogniu czekoladę oraz 100 gramów ubitej na sztywno śmietany i dokładnie mieszamy – powinniśmy uzyskać trzy różniące się kolorem porcje.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy spód z herbatników, po czym ostrożnie wylewamy na niego kolejne warstwy i odstawiamy do lodówki. Ciasto możemy udekorować roztopioną czekoladą – wedle gustu i fantazji :).



Kolejny przepis to kruche ciasteczka czekoladowe – w wersji bardzo słodkiej, dzięki czemu doskonale pasują do spotkań przy kawie:



- herbatniki pełnoziarniste (450 gramów)

- mleko (szklanka)

- masło (200 gramów)

- czekolada (50 gramów na ciasto, po 100 gramów gorzkiej i mlecznej na masę)

- miód (3-4 łyżki)

- cukier (4 łyżki).



Dokładnie kruszymy herbatniki – można zastosować czystą, lnianą ściereczkę i drewniany wałek. Na wolnym ogniu powoli roztapiamy 50 gramów czekolady, dodajemy pół szklanki mleka, miód i masło, całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy (staramy się wykonać to przy jak najniższej temperaturze, by zachować najlepsze właściwości miodu). Wrzucamy pokruszone herbatniki, mieszamy, po czym całość przelewamy do formy lub blachy i schładzamy.

W międzyczasie czekoladę mleczną i gorzką roztapiamy wraz z mlekiem i cukrem.

Powstałą masę wylewamy na zestalony już spód i pozostawiamy do ostygnięcia – po schłodzeniu są gotowe do podania.



http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/Ciasta czekoladowe bez pieczenia doskonale odnajdą się zarówno na świątecznym, rodzinnym stole, jak i na spotkaniu w gronie przyjaciół – a bogactwo dostępnych gatunków czekolady pozwala na stworzenie kompozycji smaków, która zadowoli niemal każdy gust.

KOMENTARZE
  • brak komentarzy