Favore.plBaza wiedzyZdrowie i urodaOchrona zdrowia

Artykuł: Co jeść żeby nie chorować? Dieta na przeziębienie

KATEGORIE
PROMOWANE USŁUGI
NAJNOWSZE ZLECENIA



Dodaj zlecenie

Co jeść żeby nie chorować? Dieta na przeziębienie

Co jeść żeby nie chorować? Dieta na przeziębienie
Autor: derkaxx   |   25 sie 2016, 10:51   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Ochrona zdrowia

Co jeść jesienią aby być zdrowym? Jak wiadomo, dobre samopoczucie w dużej części bierze się z naszego brzucha. Istnieją naturalne produkty spożywcze, które pomogą nam wzmocnić naszą odporność i pozbyć się przeziębienia na dobre. Co więc jeść kiedy jest się chorym? O tym w poniższym poradniku.


Śniadanie na ciepło

Jednym ze sprawdzonych sposobów uniknięcia infekcji górnych dróg oddechowych jest… zjadanie śniadania przed wyjściem z domu.

Poranny posiłek powinien działać rozgrzewająco i sycąco. Komórki Twojego układu odpornościowego są aktywne jedynie wtedy, gdy są odżywiane systematycznie. Nie zapomnij więc o regularnym spożywaniu śniadań – najlepiej z ciepłym akcentem. Dobrze skomponowany posiłek zapewni Ci dużo energii i lepszą pracę Twojego organizmu.

Rano zadbaj o to, by dostarczyć sobie jak najwięcej wartościowych składników odżywczych. Wybieraj razowy chleb oraz chude produkty mleczne, nie zapominaj również o odpowiednim doborze tłuszczów. Zamiast masła postaw na olej lniany lub kokosowy. Pamiętaj również o witaminie C – znajdziesz ją w pomidorach, pomarańczach, cytrynach, porzeczkach, papryce czy żurawinie.



Przyprawy na przeziębienie

Skorzystaj z rozgrzewającej mocy przypraw i ziół. Dodawane do posiłków i herbaty, a także w postaci naparu zamienią zwykłe produkty w najlepsze, domowe lekarstwa, które pomogą Ci pozbyć się lub zapobiegać przeziębieniom.

Imbir – poprawia krążenie, dzięki czemu szybko rozgrzewa oraz zapobiega marznięciu stóp i rąk. Co więcej, imbir chroni również przed zakażeniami dróg oddechowych oraz łagodzi bóle związane z miesiączką, łagodzi mdłości oraz ułatwia trawienie.

Mięta pieprzowa - rozrzedza śluz zalegający w górnych drogach oddechowych, dzięki czemu jest on łatwiejszy do wykrztuszenia. Do tego łagodzi bóle gardła, a także wzdęcia, zgagę, mdłości oraz zaparcia.

Kardamon – hamuje rozmnażane się wirusów, łagodzi kaszel, zwalcza nudności i gazy, zaparcia oraz utratę apetytu. Ponadto obniża ciśnienie krwi, ma właściwości przeciwzapalne, ogranicza ból i obrzęk.

Goździki – wzmacniają układ odpornościowy i hamują rozwój infekcji. Wzmagają również apetyt, mają działanie wykrztuśne, wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także eliminują wolne rodniki.

Pieprz Cayenne – przyśpiesza przemianę materii i ułatwia trawienie, pomaga leczyć nadciśnienie tętnicze, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy. Do tego stymuluje wydzielanie endorfin – hormonów szczęścia i dobrego samopoczucia.



Pierwiastki na zdrowie

Żelazo, selen i cynk pomogą nam wzmocnić nasz organizm i usprawnić układ immunologiczny.

Żelazo – ma pozytywny wpływ na układ krwionośny, a co za tym idzie, również komórki immunologiczne. Sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie oraz wpływa na metabolizm cholesterolu.

Selen – hamuje rozwój drobnoustrojów, zwiększa liczbę przeciwciał, zapobiega powstawaniu infekcji, działa przeciwzapalnie. Ułatwia również wydalanie metali ciężkich z organizmu, a także nie dopuszcza do rozwoju pleśni.

Cynk – poprawia pracę gruczołów, pobudza rozwój limfocytów, zapobiega rozwojowi infekcji. Jego niedobory prowadzą do osłabionej odporności organizmu, zmniejszonej koncentracji, pogorszeniu się stanu układu krwionośnego , a także stanu włosów i paznokci.


W jakich produktach znajdziesz żelazo, selen i cynk?

Żelazo znajdziesz przede wszystkim w wołowinie i cielęcinie (najwięcej w podrobach). Dobrym źródłem tego minerału jest również natka pietruszki, rośliny strączkowe, drób, jaja i pieczywo. Już jeden orzech brazylijski może natomiast zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na selen. Znajdziemy go również w czosnku, kukurydzy, fasoli białej, soczewicy, nasionach słonecznika. Cynk występuje w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak otręby pszenne, ziarna sezamu, dyni, arbuz, cebula i czosnek. Zdecydowanie jednak lepszą przyswajalność ma cynk pochodzący z pokarmów pochodzenia zwierzęcego, takich jak ostrygi, wołowina, cielęcina, czy jaja.


KOMENTARZE
  • brak komentarzy