Favore.plBaza wiedzyZdrowie i urodaOchrona zdrowiaOdchudzanie, dieta

Artykuł: Dieta bezglutenowa - kilka faktów

Dodaj zlecenie

Dieta bezglutenowa - kilka faktów

Dieta bezglutenowa - kilka faktów
Autor: Panmysk   |   30 wrz 2015, 14:45   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Odchudzanie, dieta

Menu wolne od glutenu - moda czy konieczność? Ostatnio coraz częściej producenci reklamują swoje wyroby jako bezglutenowe i przekonują, że są zdrowsze. Jednak nie zawsze okazuje się to prawdą. Gluten w diecie zdrowego człowieka jest wręcz niezbędny - unikać powinni go głównie chorzy na celiakię.


Leczenie celiakii

Kluczowym etapem w leczeniu nietolerancji glutenu jest odpowiednia dieta, a wcześniej http://sklep.rex.pl/celiakia/64-celiakia.htmldiagnostyka. Celiakia to nierzadko choroba utajona, którą łatwo pomylić z wieloma innymi dolegliwościami, warto więc wybrać się do lekarza, który zleci niezbędne badania na celiakię.
Podczas eliminacji glutenu z diety pamiętajmy, że dla alergika nawet jego niewielka ilość może być bardzo szkodliwa. Dobrym rozwiązaniem jest wyrobienie sobie nawyku sprawdzania etykiet w sklepach. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że to, co kupujemy, jest dla nas w stu procentach zdrowe.


Dieta bez glutenu

Menu osoby uczulonej na gluten znacznie się zawęża. Prawie wszystkie zboża, a więc i chleby, bułki lub chociażby płatki śniadaniowe, zawierają niechciany składnik. Co zatem można jeść? Pozostaje niewiele produktów, ale są one pożywne i smaczne.
W jadłospisie chorego na celiakię powinny znaleźć się:
- wszelkiego rodzaju kasze i ryże,
- ryby,
- jaja,
- nieprzetworzone mięsa,
- mleko i naturalne produkty mleczne,
- masło i tłuszcze roślinne,
- warzywa i owoce.
Na diecie bezglutenowej można jeść również niektóre słodycze oraz pić kawę i herbatę.


Niedobory witamin

Wykluczenie z codziennego menu glutenu może powodować niedobory pokarmowe. Co zatem możemy zrobić? Jeśli nie cierpimy na celiakię, sprawa jest oczywista - na nowo zaczynamy jeść gluten. Natomiast w przypadku, gdy nasz organizm wykazuje nietolerancję glutenu, musimy “podejść” go w inny sposób. Wiele składników odżywczych, które oferuje gluten, znajdziemy również w warzywach i owocach. Dbajmy zatem, by nasza dieta była w nie bogata. Starajmy się też codziennie zapewniać organizmowi solidną dawkę wapnia.


Co zamiast diety bezglutenowej?

Obecnie nie ma skuteczniejszej metody na walkę z objawami celiakii, niż dieta wykluczająca gluten. Pocieszający dla wszystkich zmęczonych monotonnym jadłospisem “bezglutenowców” jest fakt, że trwają prace badawcze nad alternatywnymi sposobami leczenia. Naukowcy analizują różne rodzaje “bezpieczniejszych” zbóż, lekarstwa, produkty, a także usilnie pracują nad szczepionką autoimmunologiczną. Docelowo ma ona zapobiegać przesadnej reakcji alergicznej na gluten. I choć dziś jeszcze nie wiadomo, kiedy nowoczesne rozwiązania dotrą do przeciętnego odbiorcy, takie informacje dają nadzieję wszystkim chorym na celiakię.

KOMENTARZE
  • brak komentarzy