Favore.plBaza wiedzyRozrywka, imprezy i sztukaGastronomiczneŻywność dietetyczna

Artykuł: Dietetyczne przepisy z czekoladą - to możliwe

Dodaj zlecenie

Dietetyczne przepisy z czekoladą - to możliwe

Autor: DarthLemon   |   29 gru 2014, 12:15   |   Dział: Artykuły

Życie jest sztuką wyboru, a odżywianie jest jednym z jego podstawowych elementów. Nie musisz rezygnować z ulubionego smaku czekolady, żeby cieszyć się smukłą sylwetką. Wystarczy wybrać zdrowsze wersje ulubionych potraw. Sprawdź, jak mogą wyglądać Twoje ulubione przepisy z czekoladą w wersji light!

Kiedy myślisz o daniu z czekoladą, zwróć uwagę na jej rodzaj. Odpowiedni wybór jest kluczem do uzyskania pełnowartościowej i mniej kalorycznej potrawy. Wszystkie korzystne składniki występujące w czekoladzie znajdują się bowiem w miazdze kakaowej, z której jest produkowana. Dlatego najmądrzejszym rozwiązaniem jest sięganie po gorzką, która w min. 70% powinna się z niej składać.

http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/konkurs/przepis/Nale%C5%9Bniki-z-kakaoNaleśniki z czekoladą - razowe

Składniki:

• 100g mąki razowej żytniej typ 2000
• 3 jajka
• szklanka wody gazowanej
• szczypta soli
• cynamon
• pół tabliczki startej gorzkiej czekolady, najlepiej o zawartości miazgi kakaowej min. 70%
• chudy twaróg
• łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, dodaj jaja, wodę, sól i cynamon. Składniki połącz za pomocą miksera lub trzepaczki. Odstaw na kilkanaście minut przygotowane ciasto. W tym czasie powoli rozgrzej patelnię i zacznij smażenie.
Do miski włóż twaróg, rozgnieć go widelcem, dosyp startą czekoladę i dodaj miód. Mieszaj do powstania jednolitej masy.
Naleśniki podawaj zawinięte w rulon z czekoladowym nadzieniem w środku.

Domowe masło czekoladowo-kokosowe

Składniki:

• 2 szklanki niesłodzonych płatków kokosowych
• szczypta soli
• ½ szklanki wiórek czekoladowych

Przygotowanie:

Do misy blendera wsyp płatki kokosowe i szczyptę soli. Blenduj je, aż uzyskasz kokosowe puree. Powinno to potrwać ok. 15 minut, dlatego od czasu do czasu, kiedy blender będzie gorący, wyłącz go na chwilę i upewnij się, że płatki kokosowe nie są przyklejone do ścian naczynia. W razie potrzeby usuń je łyżką. Do gotowego „masła” dodaj kawałki czekolady, poczekaj, aż się rozpuszczą i dokładnie wymieszaj.
Gotowe masło używaj jako dodatek do pieczywa, nadzienie do naleśników albo jedz łyżeczką, prosto ze słoika.

Babeczki z czekoladowym lukrem z awokado

Składniki na babeczki:

• 1 ½ szklanki mąki pszennej
• ½ szklanki cukru
• ¼ szklanki niesłodzonego kakao
• łyżeczka sody
• 3 banany
• ½ szklanki musu jabłkowego
• ¼ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
• łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na lukier:

• 2 dojrzałe awokado
• ¼ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
• 3 łyżki syropu klonowego
• ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Przygotuj 12 papierowych lub silikonowych foremek na babeczki. Do średniej miski wsyp mąkę, cukier, kakao, sodę i odłóż na bok. W drugiej misce rozgnieć widelcem banany, dodaj mus jabłkowy, mleko migdałowe i ekstrakt z wanilii, dokładnie wymieszaj. Powoli przesyp suche składniki do miski z mokrymi i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Przygotowane ciasto podziel na 12 foremek i włóż do piekarnika. Babeczki piecz przez ok. 25 minut. Aby upewnić się, że są gotowe, wbij głęboko wykałaczkę w ciasto i wyjmij. Jeżeli wykałaczka będzie czysta, ciasto jest upieczone.
Podczas gdy babeczki się pieką, zajmij się czekoladowym lukrem z awokado. Przetnij awokado na 4 części, usuń pestkę, łyżeczką wydrąż miąższ i wrzuć go do blendera. Dodaj kakao, syrop klonowy, wanilię i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Upieczone babeczki posmaruj „lukrem” i włóż do lodówki.

KOMENTARZE
  • brak komentarzy