Favore.plBaza wiedzyZdrowie i urodaPozostałe

Artykuł: Dobroczynne właściwości czerwonego wina

Dodaj zlecenie

Dobroczynne właściwości czerwonego wina

Dobroczynne właściwości czerwonego wina
Autor: jbrozek   |   4 lut 2015, 16:23   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Pozostałe

Wiadomo nie od dziś, że w krajach, w których spożywa się więcej wina jest dużo mniejszy odsetek zawałów serca niż w krajach, gdzie spożywa się go mniej. Czerwone wino posiada bardzo wiele dobroczynnych właściwości. Oczywiście spożywane w umiarze.

Wyniki badań współczesnej medycyny potwierdzają dobroczynne właściwości czerwonego wina w zapobieganiu chorobom układu krążenia, czy zachowaniu równowagi pomiędzy “złym” i “dobrym” cholesterolem. Umiarkowane picie czerwonego wina relaksuje, uspokaja, poprawia nastrój, poprawia ciśnienie krwi oraz ulepsza krążenie krwi i co ważne (głównie dla kobiet), nie jest do tego tuczące. W związku z powyższym bardzo wielu lekarzy nawet zaleca spożywanie jednego kieliszka czerwonego wytrawnego wina dziennie.

W czerwonym winie możemy znaleźć bardzo wiele witamin i pierwiastków śladowych, między innymi: witaminy C1, P1 i witaminy z grupy B oraz antyoksydanty i polifenole. Zawarty w czerwonym winie resweratrol, który “przechodzi” do wina ze skórek winogron, jest bardzo skutecznym środkiem antygrzybiczym i przeciwutleniaczem. Ponadto z przeprowadzonego na lemurach eksperymentu zaobserwowano, że o 15% zmniejsza apetyt, a aż o 30% zmniejsza szybkość tycia!

Czerwone wino wspomaga pracę układu trawiennego, pomaga produkować enzymy, które powodują lepsze ukrwienie organów trawiennych. Co z kolei sprawia lepsze przyswajanie substancji odżywczych przez krew i limfę. Niektóre gatunki win, takie jak np. barolo, bordeaux rozszerzają naczynia krwionośne i udrażniają przepływ krwi, działając relaksująco. Składniki zawarte w winie zmniejszają aktywność płytek krwi, co zapobiega powstawaniu zakrzepów.

Flawonoidy zawarte w winie pomagają zwalczać rakotwórcze wolne rodniki, któe powstają w orgnizmie np. podczas palenia papierosów. Pomagają również, podobnie jak zawarte w winie garbniki, w walce z chorobami nowotworowymi.

Spożywanie wina pomaga pobudzić pracę trzustki, tarczycy, gruczołów płciowych i nadnerczy, co jest bardzo korzystne, gdyż dzięki temu mamy więcej energii i chęci do życia.

Wino posiada bardzo wiele dobroczynnych właściwości, jednak należy je spożywać w umiarkowanej ilości. Wino to alkohol, a ten spożywany w nadmiarze może mieć bardzo złe konsekwencje dla naszego zdrowia.

KOMENTARZE
  • brak komentarzy