Dodaj zlecenie

Fenomen sushi

Fenomen sushi
Autor: konto_usuniete_206471   |   18 maj 2011, 10:57   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Restauracje

To oryginalne danie - sushi ma długą, liczącą ponad tysiąc lat tradycję. Podbiło cały świat, fanów ma też w Polsce. Sushi to arcydzieło wykonane z ryżu, owoców morza lub kawałków warzyw. Najlepiej przez mężczyznę. W Japonii panuje przekonanie, że kobiety nie powinny tego robić, bo mają zbyt ciepłe dłonie.

Lekcja historii
Sushi w kuchni japońskiej ma wielowiekową tradycję. Jego tworzenie ewoluowało dość intensywnie, dlatego pierwsze sushi w niczym nie przypominało dania, które znamy dzisiaj. W wielu krajach południowej Azji które trudniły się rybołówstwem ogromnym problemem było przechowywanie ryb. Szybko traciły one świeżość w tych gorących regionach naszego globu, potrzebna była więc metoda konserwacji. Okazało się, że solona ryba fermentująca wraz z ryżem nadaje się do spożycia nawet po roku. Jedzono tylko sfermentowane mięso ryby, ryż był odrzucany. Taka forma sushi nazwana została nare-zushi i rozpowszechniła się w wielu azjatyckich krajach.
Przełomem w tradycji sushi był okres Edo, kiedy odkryto ocet ryżowy, dzięki któremu można było ominąć proces fermentacji. Za twórcę sushi uznawany jest Hanaya Yohei, który to na początku XIX wieku zaczął układać kawałki ryby na ręcznie uformowanym bloczku ryżu. Ryż, po ugotowaniu, mieszany był z octem, co miało imitować smak i zapach charakterystyczny dla nare-zushi. Tak powstało pierwsze nigiri-zushi, a czas jego przygotowania skrócił się do kilku sekund.

Co to jest sushi?
Sushi – zasadniczo jest to danie składające się z plasterka ryby położonego na małej kulce ryżu z odrobiną japońskiego chrzanu (wasabi). Brzmi to dość prosto, ale robienie sushi pod każdym względem wymaga specjalnej wiedzy fachowej. Do sushi używa się ryżu o najwyższej jakości i przyprawia się go octem . Składnikiem tej potrawy jest oczywiście ryba i to wyłącznie najsmaczniejsze jej części. Choć sushi stereotypowo kojarzone tylko wyłącznie z rybą, składa się również z innych składników, jak choćby warzywa, grzyby czy jajka. Składniki mięsne, choć często surowe, bywają również poddane obróbce. Kolejną charakterystyczną cechą tego dania jest świeżość. Sushi należy spożyć najpóźniej trzy godziny po jego przygotowaniu.
Niezbędnymi dodatkami do sushi są sos sojowy do maczania, chrzan wasabi o bardzo intensywnym zielonym kolorze i niezwykle, ostrym smaku oraz marynowany imbir, który jemy w niedużych ilościach pomiędzy różnymi rodzajami sushi, aby oczyścić kubki smakowe i lepiej kosztować następne potrawy. Co do napojów, najczęstszym wyborem jest zielona herbata lub piwo. W Japonii, zwykle zieloną herbatę pije się na końcu posiłku i oznacza to, że klient już dziękuje za następne porcje sushi.

Jak jeść sushi?
Jedzenie sushi według tradycji japońskiej ma ściśle określone zasady, dzięki czemu pozwala wydobyć w pełni jego smak. Początkowo, dla każdego Europejczyka, jedzenie pałeczkami może być zadaniem nie do przejścia, natomiast z czasem i dzięki kilku wskazówkom stanie się łatwe i przyjemne. Dla niektórych, opornych wobec jedzenia pałeczkami, istnieje jeszcze możliwość jedzenia palcami i nie jest to na pewno brak zachowania zasad savoir-vivru. Zawsze jest wilgotny ręczniczek (oshibori), dzięki któremu możemy za każdym razem wytrzeć ręce.

Jak zacząć jeść?
Pałeczki należy trzymać jak najdalej od ich końca ku końcowi. Jedną pałeczkę wkładamy pomiędzy kciuk a palec wskazujący, przytrzymujemy ją palcem serdecznym i środkowym. Drugą pałeczkę trzymamy równolegle kciukiem i placem wskazującym, z tym że palec wskazujący pełni rolę prowadzącego. Górna pałeczka jest pałeczką ruchomą i powinna się swobodnie poruszać. Teraz pozostaje już tylko chwycić kolejny rulon sushi. W pierwszych chwilach trzymanie kawałków może być trochę chwiejne i niepewne, natomiast tylko ćwiczenia wprawią nas jedzeniu pałeczkami i z czasem stanie się to już tylko przyjemnością, a nie ciężkim zadaniem.

Jakie są rodzaje sushi?
Każdy region Japonii może pochwalić się swoim wyjątkowym rodzajem sushi, natomiast wszyscy mieszkańcy Zachodu rozpoznają tylko kilka, te najbardziej popularne. Zwykle to są:
Sushi maki – maki oznacza rolować, zwijać. Najpopularniejsze to zawijane w nori, czyli ciemnozielone wodorosty (np. algi). Równie dobrze maki mogą być zawinięte w naleśnik lub rybę. Maki dzielimy na, hoso-maki, czyli cieńko rolowane oraz futo-maki grubo rolowane sushi.Rodzajów maków jest bardzo wiele. Ich nazwa zależy od tego, co jest w środku.
Sushi sashimi - słowo sashimi oznacza surowy produkt (niekoniecznie rybę). Może to być na przykład kulka ryżowa z surową krewetką bądź łososiem na wierzchu.
Sushi nigiri - często znajdziemy to określenie w odniesieniu do sushi sashimi. Sushi nigiri to sushi z produktem na wierzchu.
Uramaki - to rodzaj maków zrolowanych odwrotnie, gdzie zewnętrzną warstwę stanowi ryż, często oklejony innym produktem (rybą,kawiorem bądź sezamem)
Temaki sushi - tutaj mamy do czynienia z inną metodą zwijania. Temaki zushi wyglądają jak rożki.


Za każdym razem będąc w japońskiej restauracji możemy poznawać nowe potrawy i rozkoszować się niezwykłością ich smaków. Dla początkujących może to wydać się ciężkim zadaniem, natomiast można spróbować własnych sił w domowym zaciszu i przygotować wieczór sushi w gronie znajomych. Na pewno będzie to ciekawy, niezapomniany czas, a przy tym świetna zabawa w obcowaniu z inną kulturą.

KOMENTARZE
  • brak komentarzy