Favore.plBaza wiedzyRozrywka, imprezy i sztukaGastronomiczneCukiernicze

Artykuł: Idealny suflet czekoladowy poznaj sekrety udanych wypieków!

Dodaj zlecenie

Idealny suflet czekoladowy poznaj sekrety udanych wypieków!

Idealny suflet czekoladowy  poznaj sekrety udanych wypieków!
Autor: DarthLemon   |   29 sty 2015, 12:54   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Cukiernicze

Suflet to puszysty, delikatny i cudownie słodki gorący deser, który należy podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Suflet swoją piankową konsystencję i wyrośnięcie zawdzięcza ubijanym białkom jajek, dlatego już po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika zaczyna opadać, a wyrośnięty wygląda bardzo efektownie. Polecamy suflet jako deser mocno czekoladowy, wyrazisty w smaku, rozkoszny w smaku i delikatny!

Jak zrobić suflet czekoladowy?

http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/konkurs/przepis/suflet-czekoladowyDobrze wypieczony suflet czekoladowy powinien zostać przygotowany ze składników utrzymywanych w pokojowej temperaturze. Białka powinny zostać ubite na puszystą pianę, ale nie do końca sztywną.
Do sufletu czekoladowego potrzebujesz:
• dwie tabliczki gorzkiej czekolady (2x100g),
• 4 jajka,
• pół szklanki drobnego cukru do wypieków,
• ¼ kostki masła,
• szczyptę soli.
Utrzyj połowę cukru z przepisu z masłem na jasny puch. Białka ubij na pianę, pod koniec miksowania dodając drugą połowę cukru.
Tabliczki czekolady połam na kawałki i rozpuść je w kąpieli wodnej. Z czekoladą połącz masę z masła i żółtek, a następnie dodaj ubite białka, delikatnie mieszając całość tak, aby stała się jednolita, ale żeby białka nie utraciły swojej objętości.
Suflet czekoladowy powinien być pieczony w ceramicznych foremkach. Każdą wypełnij mniej więcej do ¾ wysokości, pozostawiając miejsce na rosnący suflet. Piecz w 180 stopniach przez kwadrans, podając od razu po wyjęciu z piekarnika, aby nie zdążyły opaść.
Suflety możesz dekoracyjnie posypać cukrem pudrem.
Pomysły na owocowe suflety
Chociaż suflety kojarzą się głównie z gorzko-słodkim smakiem intensywnie gorzkiej czekolady (z dużą zawartością kakao), pyszne są również suflety z dodatkiem owoców. Do czekoladowego sufletu można dodać zmiksowane truskawki lub mieszankę owoców leśnych w małych kawałkach.
Do sufletu możesz również osobno podać owoce moczone w alkoholu (rumie, likierze lub wódce), polewie czekoladowej (fondue) lub obtoczone wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów. Czekoladowy suflet możesz też udekorować skórką pomarańczy lub cytryny. A może masz ochotę na chrupki suflet – z posiekanymi orzechami włoskimi lub pistacjami?
Jeżeli posiadasz zeszyt z przepisami, do którego własnoręcznie wpisujesz ulubione receptury, możesz poświęcić sporo miejsca na suflety – aż tyle ciekawych i przepysznych wariacji czekoladowych na gorąco masz do wyboru!

KOMENTARZE
  • brak komentarzy