Favore.plBaza wiedzyBudowa, dom, ogródPozostałeDrewniane domy

Artykuł: Jak impregnować, konserwować i dbać o drewniane akcesoria kuchenne?

KATEGORIE
PROMOWANE USŁUGI
NAJNOWSZE ZLECENIA



Dodaj zlecenie

Jak impregnować, konserwować i dbać o drewniane akcesoria kuchenne?

Jak impregnować, konserwować i dbać o drewniane akcesoria kuchenne?
Autor: drewpart   |   9 kwi 2018, 10:30   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Drewniane domy

Sztućce kuchenne, akcesoria na grilla ,stolnice drewniane czy dziadki do orzechów to wyroby drewniane, które odznaczają się wieloma zaletami. Niestety, mają jedną, dość istotną wadę jest nią podatność na przenikanie zapachów i kolorów, przez co szybko tracą swój pierwotny, estetyczny wygląd i neutralny zapach. Galanteria drewniana może być jednak znakomicie czyszczona, impregnowana i konserwowana, aby zachować swoją wyjątkowość, którą kochamy i wykorzystujemy od pokoleń.

Sztućce kuchenne, akcesoria na grilla ,stolnice drewniane czy dziadki do orzechów to wyroby drewniane, które odznaczają się wieloma zaletami. Niestety, mają jedną, dość istotną wadę – jest nią podatność na przenikanie zapachów i kolorów, przez co szybko tracą swój pierwotny, estetyczny wygląd i neutralny zapach. Galanteria drewniana może być jednak znakomicie czyszczona, impregnowana i konserwowana, aby zachować swoją wyjątkowość, którą kochamy i wykorzystujemy od pokoleń.

http://www.drewpart.pl/blog

Impregnacja to podstawa


Na rynku można spotkać oczywiście artykuły drewniane kuchenne, które są pokrywane warstwą ochronnego lakieru. Z drugiej strony, niejednokrotnie zamawiamy solniczki kuchenne czy kufle drewniane z surowego drewna, które możemy samodzielnie ozdobić lub pozostawić w naturalnej formie. Na drewno bardzo niekorzystnie działa zarówno wilgoć, jak i specyfika detergentów. Jak temu przeciwdziałać? Warto postawić na stuprocentowo naturalną, a jednocześnie skuteczną impregnację. Nie potrzebujesz do tego chemii. Wystarczy niezawodny impregnat w postaci… oleju. Tak! Do zabezpieczenia wyrobów drewnianych używa się tego samego produktu co do smażenia i przyprawiania potraw.

Łopatki drewniane kuchenne czy miski albo deski warto zaraz po zakupie dokładnie nasmarować olejem, po czym odstawić do wyschnięcia. Wchłaniający się tłuszcz pozostanie wewnątrz drewnianej struktury, zabezpieczając ją na przyszłość. Dzięki temu działanie detergentów i wody nie będzie w tak szybkim tempie niszczyć drewnianych akcesoriów. Po całej „operacji”, przed pierwszym użyciem, warto spłukać deskę pod strumieniem bieżącej wody, dokładnie wytrzeć oraz osuszyć. Pamiętaj, że zamiast oleju spożywczego możesz użyć oliwy z oliwek.

Wyroby drewniane i ich dezynfekcja
Zanim przejdziemy do szczegółowych sposobów oczyszczania kuchennych wyrobów, takich jak np. chlebaki drewniane, przedstawmy skuteczną metodę jednoczesnego usuwania bakterii, zapachów oraz nieestetycznych zaciemnień. Okazuje się, że po raz kolejny nie trzeba kupować specjalnych detergentów, a jedynie bazować na czymś, co na pewno znajduje się w kuchni. Mowa o zwyczajnej soli.
Jeżeli Twój kuchenny przyrząd zaabsorbował niechciany zapach, jest używany od dłuższego czasu z narażeniem na działanie bakterii oraz drobnoustrojów, a także wygląda gorzej pod względem czysto wizualnym, to porada dla Ciebie. Zwilż, a następnie posyp grubą warstwą soli. Jak wiesz, to jeden z najtańszych produktów spożywczych, dlatego nie ma sensu oszczędzać. Obficie użyta sól powinna pokryć szczególnie zniszczone miejsca. Drewniane akcesoria należy wtedy odłożyć na kilka godzin, w miarę możliwości na całą noc. Później wystarczy strzepać lub zmyć „solankę”, żeby zauważyć rzeczywiste efekty naturalnego zabiegu.


Kuchenne akcesoria drewniane – jak przywrócić ich zalety
Deski kuchenne oraz inne produkty, które mają częsty kontakt z żywnością, mogą być silnie zabrudzone, na przykład przez resztki jedzenia. Intensywne szorowanie za pomocą soli lub sody ułatwia skuteczne przebrnięcie przez pierwszy etap procesu. Warto podkreślić, że drewniane akcesoria kuchenne należy myć natychmiast po użyciu, nie odkładać „na potem”. Możesz używać detergentów, ale niekoniecznie.
Niektórzy nie bez racji polecają „ekologiczne” odpowiedniki w rodzaju płynów do mycia naczyń zrobionych samodzielnie z sody oczyszczonej oraz octu. Liczy się przede wszystkim dezynfekcja! Usuwanie niepotrzebnych zapachów to z kolei wyzwanie dla… soku z cytryny. Umyta letnią wodą i natarta sokiem deska czy inne akcesoria są wolne od zalegających zapachów cebuli, czosnku czy ryb.

Kupuj dobre produkty i dbaj o nie każdego dnia
Konserwacja i czyszczenie to nie wszystko. Pamiętaj, aby nie pozostawiać deski bez osuszania lub całkowicie zanurzonej w wodzie. Myj ją zawsze po użyciu – dotyczy to wszystkich wyrobów z drewna. Kupuj drewniane wyroby poprzez specjalistyczne miejsca, takie jak nasz sklep internetowy. Wybieraj wysokiej jakości gatunki drewna, które na dłużej zachowują swoje pierwotne zalety. Pamiętaj o możliwości ozdabiania drewna rękodzielniczą metodą decoupage!

KOMENTARZE
  • brak komentarzy
USŁUGI AUTORA ARTYKUŁU