Favore.plBaza wiedzyRozrywka, imprezy i sztukaGastronomiczneCukiernicze

Artykuł: Pomocnicy niezbędni w przygotowaniu wypieków

Dodaj zlecenie

Pomocnicy niezbędni w przygotowaniu wypieków

Autor:   |   11 maj 2015, 23:58   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Cukiernicze

Zostań bohaterem w swojej kuchni. Dzięki temu artykułowi dowiesz się czego potrzebujesz aby sprawnie upiec smaczne ciasto.

Aby rzetelnie i profesjonalnie przygotować ciasta potrzebny nam będzie również odpowiedni sprzęt kuchenny. A oto lista pomocników niezbędnych do pieczenia ciast:

1). Tarka – przydatna jest do ścierania skórki cytrynowej i czekolady.
2). Waga – jest jednym z głównych urządzeń kuchennych pomocnych przy pracy nad wypiekami. Najefektywniej wybrać model podający wartości w gramach oraz wyposażony w funkcję doważania.
3). Wałek do ciasta – pomaga nam równomiernie rozwałkować ciasto, a także rozdrobi nam twarde składniki. Należy pamiętać, że do wałków wykonanych z mas plastycznych ciasto się nie przykleja.
4). http://cookandlove.pl/deski-do-krojenia.htmlDeska do krojenia kuchenna – służy do krojenia i przygotowania potrzebnych nam składników.
5). Trzepaczka do piany – urządzenie to jest idealne do mieszania mąki z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, ubijania jajek kremów, a także do przekładania do ciasta piany z białek i ubitej śmietany.
6). Mikser ręczny – przydatny do miksowania, mieszania i zagniatania składników. Wyposażony w trzepaczki i końcówki zagniatające pozwala nam na przygotowanie każdego rodzaju ciasta. Powinniśmy wiedzieć, że do podstawowego wyposażenia miksera należą dwie trzepaczki, dwie końcówki zagniatające oraz (zależnie od typu urządzenia) końcówki do miksowania.
7). Miska do mieszania – należy wiedzieć, że głównie będą nam potrzebne dwie duże miski, ale warto też mieć dodatkowo jedną małą miskę. Jedna miska powinna mieć pojemność 3-4 litry do ciasta, natomiast druga wysoka i wąska do ubijania śmietany lub piany z białek. Pamiętajmy, że kupując miski, zwracajmy uwagę na ich jakość i gumowy krążek umieszczony na spodzie, który zapobiega przesuwaniu się misek podczas mieszania w nich składników na ciasto.
8). Minutnik (zegar kuchenny) – służy do ustawiania czasu wyrabiania i pieczenia ciast.
9). Miarka litrowa – potrzebna do odmierzania płynów.
10). Miska ze stali nierdzewnej – jest to miska wykonana z materiału dobrze przewodzącego ciepło. Należy wiedzieć, że potrzebna nam będzie jedna taka miska, która posłuży nam, np. do stopienia czekolady w gorącej kąpieli.
11). Pędzel do wypieków – posłuży nam do natłuszczania form, smarowania wypieków i równomiernego rozprowadzania na nich glazury. Natomiast należy pamiętać, że pędzle wykonanie z silikonu nie dają się niestety do wszystkich celów.
12). Papier do pieczenia – to dzięki temu papierowi nic się nam nie przyklei do formy. Papierem do pieczenia wykładamy blachy oraz formy do pieczenia.
13). Foremki do wycinania kształtów – świetnie się sprawdzają do przygotowania małych ciasteczek oraz wykonania dekoracji.
14). Karta do ciasta – za pomocą tej elastycznej, wykonanej z tworzywa sztucznego karty można ciasto podzielić na porcje, zeskrobać jego resztki z blatu, a także gładko rozsmarować krem.
15). Krata kuchenna – pamiętajmy, że po upieczeniu kładziemy na nią ciasto lub inny wypiek i pozostawiamy do wystygnięcia.
16). Łyżka do mieszania – to właśnie dobrze wymieszane składniki gwarantują nam udany wypiek.
17). Nożyce kuchenne – służą do przycinania papieru, abyśmy piekli na odpowiedni wymiar.
18). Nożyk do obierania – pomocny będzie do obierania jabłek i krojenia czekolady na duże wiórki.
19). Płytka do przekładania tortów – zwana jest też „ratownikiem” ciast i tortów. Ułatwia nam przenoszenie tortów i podnoszenie pokrojonych na krążki spodów tortowych.
20). Rondel – pomocny nam będzie do gotowania lub podgrzewania produktów.
21). Sitko o drobnych oczkach – posypujemy przez nie ciasta cukrem pudrem lub kakao w proszku. Dodatkowo służy też do osączania produktów.
22). Szpachelka do ciasta – służy do łączenia puszystych mas oraz przekładania i rozsmarowywania ciasta.
23). Szprycka z końcówką w kształcie gwiazdki – służy do ozdabiania ciast kleksami z bitej śmietany i do przygotowania ciasteczek wyciskanych.

KOMENTARZE
  • brak komentarzy