Favore.plBaza wiedzyRozrywka, imprezy i sztukaGastronomiczne

Artykuł: Produkcja tequili ciekawostki

KATEGORIE
PROMOWANE USŁUGI
NAJNOWSZE ZLECENIA



Dodaj zlecenie

Produkcja tequili ciekawostki

Autor: DarthLemon   |   29 maj 2015, 9:11   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Gastronomiczne

Tequila jest to wódka meksykańska, która jest specyficzną odmianą mezcalu. Produkuje się ją w procesie fermentacji soku z odmiany niebieskiej agawy. Co bardzo istotne, tylko sfermentowany sok można nazwać tequilą, napój, nawet alkoholowy, z każdej innej części agawy niebieskiej nie jest tequilą, a mezcalem, który właśnie produkuje się z rdzenia agawy, czyli tak zwanego pnia. Jest to w zasadzie główna różnica między tymi dwoma alkoholami, którą dobrze jest znać i warto o niej pamiętać, żeby nie popełnić gafy towarzyskiej czy etykietowej.

Jak zatem produkuje się tequilę?

Otóż, proces rozpoczyna się tak naprawdę na etapie hodowli agawy. Musi ona pochodzić z bardzo określonych regionów Meksyku, w przeciwieństwie do mezcalu. Ma to ogromne znaczenie dla smaku soku, jaki jest wydobywany z agawy. Roślina musi rosnąć około ośmiu do dziesięciu lat zanim zacznie nadawać się do zbiorów i będzie mogła zostać wykorzystana w produkcji. Sama hodowla wymaga wiele troski i pracy. Wszystko odbywa się ręcznie, agawa jest pobudzana do wzrostu, przycinana i oczyszczana ręcznie, nawet chwasty usuwane są za pomocą pracy rąk, a nie specjalnymi maszynami. Zbiory trwają praktycznie cały rok. Agawy mają to do siebie, że nie dorastają jednocześnie, dzięki temu można cały czas prowadzić zbiory i pozyskiwać ich sok do produkcji napojów. Po zebraniu dojrzałych rdzeni poddaje się je gotowaniu. Dzięki temu można znacznie łatwiej uzyskać sok, dochodzi do zmiany cukrów w te bardziej fermentowalne i usuwane są woski, które mogłyby spowodować, że napój będzie miał gorzki, cierpki smak. Kolejny etap to studzenie i pozyskiwanie soku. Gdy ugotowane rdzenie ostygną, zwykle trwa to około doby, zostają poddane mieleniu, żeby oddzielić sok od miąższu, ponieważ to sok będzie potrzebny do produkcji trunku. Dalej prowadzone są typowe alkoholowe procesy. Dochodzi do fermentacji soku, jego destylacji i dojrzewania. To, jaki smak będzie miała http://wyborowa-pernod-ricard.com/pl/marki/olmeca/55tequila zależy w dużym stopniu od tego właśnie, jak będzie długo dojrzewała.

Tequilę można pić samodzielnie i w drinkach. Jednym z dość popularnych drinków jest carramba, który bardzo charakterystycznie wykorzystuje smak tequili, wydobywa go i potęguje. Do przygotowania tego drinku potrzebne są oprócz tequili dwa likiery, kawowy i Benedykta. Ich odpowiednia kompozycja, dobór proporcji i proces mieszania powoduje, że picie tego drinka staje się bardzo ciekawą alkoholową, ale również smakową przygodą przez różne doznania, które ujawniają się w każdym pojedynczym łyku tego drinka. Warto go spróbować

KOMENTARZE
  • brak komentarzy