Favore.plBaza wiedzyBudowa, dom, ogródPomoc domowaGotowanie, zmywanie

Artykuł: Szybko, zdrowo, kolorowo !

KATEGORIE
PROMOWANE USŁUGI
NAJNOWSZE ZLECENIA



Dodaj zlecenie

Szybko, zdrowo, kolorowo !

Szybko, zdrowo, kolorowo !
Autor: joasia20074   |   19 sty 2017, 16:01   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Gotowanie, zmywanie

W pracy czy w szkole spędzamy połowę dnia i siłą rzeczy musimy coś w tym czasie zjeść. Najczęściej decydujemy się na coś szybkiego i nie koniecznie zdrowego jak chipsy, ciasteczka, baton czy fast food. Taki bieg zdarzeń jest znany chyba większości z nas. Czy musi tak jednak być?

W pracy czy w szkole spędzamy połowę dnia i siłą rzeczy musimy coś w tym czasie zjeść. Najczęściej decydujemy się na coś szybkiego i nie koniecznie zdrowego jak chipsy, ciasteczka, baton czy fast food. Taki bieg zdarzeń jest znany chyba większości z nas. Czy musi tak jednak być?

Ostatnimi czasy bardzo popularne stało się zdrowe odżywianie i zdrowy tryb życia co oczywiście jest jak najlepsze dla naszego organizmu. Jednak nie wszyscy mają ochotę na liście sałaty czy kiełki. Z takim problemem boryka się również duża część mama, która wymyśla coraz to nowsze sposoby aby przemycić do codziennej diety swojego maluch trochę warzyw.
W tym artykule przedstawię wam 3 przepisy na zdrowe i smaczne przekąski do szkoły czy do pracy, których przygotowanie sprawi wam przyjemność i nie będzie wielką trudnością. Natomiast dla naszych dzieci okażą się zaskakującą alternatywa.
Dietetyczne przekąski oprócz tego, że mają mało kalorii to zawierają cenne dla organizmu witaminy, mikroelementy oraz niezbędny w diecie błonnik.

Baton musli

Będą Ci potrzebne:

Miski, piekarnik, blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiar 20x25 cm)

Składniki:

- 1 szklanka płatków gryczanych
- 1 garść migdałów
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 0,5 szklanki słonecznika
- 10 daktyli (uprzednio namoczonych)
- 10 suszonych śliwek
- 1 duża, kopiasta łyżka oleju kokosowego oraz odrobina do wysmarowania papieru do pieczenia,
- 1 duża, kopiasta łyżka masła orzechowego z orzechów ziemnych (najlepiej niesłodzonego i niesolonego),
- 1 – 2 duże łyżki syropu daktylowego lub klonowego

Przygotowanie:

1.Migdały, daktyle i śliwki siekamy.
2. Następnie mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to przy użyciu dłoni i ugniatać wszystko tak długo, jak będzie dobrze rozmieszane i zacznie się ze sobą kleić.
3. Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia, smarujemy go odrobiną oleju kokosowego i wykładamy masę, ugniatając ją porządnie.
4. Na koniec możemy „ciasto” wyrównać łyżką.
5. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni (góra dół) przez ok. 20 minut. Aż się zarumienią.
7. Kroimy i jemy po ostudzeniu.

Pizze z papryki

Składniki

- 3-4 różnokolorowe papryki
- opakowanie przecieru pomidorowego
- 150 g dobrej jakości szynki drobiowej
- kulka sera mozarella
- opcjonalnie: kawałek żółtego sera gouda, parmezan
- suszona bazylia, oregano, sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie

1. Paprykę kroimy na szerokie plastry, przypominające łódeczki lub łyżeczki.
2. Szynkę i mozarellę kroimy na małe kawałki.
3. Nastawiamy piekarnik do 180 stopni.
4. W międzyczasie w małym garnuszku gotujemy przecier, do którego dodajemy przyprawy oraz szczyptę cukru. Gdy na wierzchu zaczną się pojawiać bąbelki, zdejmujemy z gazu.
5. Każdą łódkę z papryki polewamy ok. 1-2 łyżkami przecieru, dodajemy szynkę, mozarellę, posypujemy bazylią i oregano.
6. Jeżeli chcemy, możemy dodatkowo zetrzeć ser na tarce i posypać nim papryki - podnosi to jednak kaloryczność dania.
7. Papryki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut.

Dietetyczne frytki z batatów, marchewki i selera

Warzywa korzeniowe są przez nas niedoceniane - zawierają mnóstwo błonnika, który ułatwia odchudzanie, są źródłem falkarinolu - substancji, która działa antynowotworowo, zawierają witaminy C, A i witaminy z grupy B. Upieczone według poniższego przepisu są tak samo dobre jak frytki z ziemniaków!

Składniki:

- po 150 g pokrojonych w słupki batatów, marchewki i selera (dobrze wymytych lub obranych)
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- przyprawy według uznania: tymianek, rozmaryn, słodka papryka, cynamon, sól, pieprz

1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
2. Warzywa przełóż do miski, dobrze wymieszaj z olejem. Posyp przyprawami.
3.Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby frytki były chrupiące, nie powinny się stykać, więc ułóż je tak, żeby były między nimi odstępy).
4. Piecz 15-20 min sprawdzając, czy są wystarczająco miękkie.
Porcja takich dietetycznych frytek ma 150 kcal.


Nie trać czasu i spróbuj sam przygotować taką przekąskę. Do dzieła !

KOMENTARZE
  • brak komentarzy