Favore.plBaza wiedzyRozrywka, imprezy i sztukaGastronomiczne

Artykuł: Whisky jako alkohol Premium

KATEGORIE
PROMOWANE USŁUGI
NAJNOWSZE ZLECENIA



Dodaj zlecenie

Whisky jako alkohol Premium

Autor: DarthLemon   |   29 kwi 2015, 15:23   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Gastronomiczne

Alkohole klasy premium powstają z najwyższej jakości składników. Należą do produktów luksusowych, co przekłada się na ich ceną. Do grupy tej zaliczamy przede wszystkim szampana i koniak, ale również niektóre rodzaje wódek i win, rum oraz gin. Wśród trunków dla koneserów szczególne miejsce zajmuje whisky.

Alkohol ten dla wielu jest symbolem prestiżu, klasy i bogactwa. Na taki wizerunek szkockiego trunku wpływa wiele czynników – zarówno obiektywnych (koszty produkcji), jak i tych związanych z marketingiem oraz obecnością trunku w kulturze masowej.

Historia powstania i doskonalenia produkcji whisky jest bardzo długa i ciekawa. Według legendy sztukę destylacji przywiózł do Irlandii św. Patryk, a irlandzka whisky – znana jako whiskey (od gaelickiego uisge beatha, czyli „woda życia” produkowana jest nieprzerwanie od VII wieku. Z Irlandii trunek trafił do Szkocji, gdzie trafił na wyjątkowo podatny grunt – do dzisiaj utożsamiany jest z krainą wrzosów i dumnych górali. Światowy sukces zawdzięcza nie tylko własnej jakości, ale i tragedii konkurencji, czyli brandy – której produkcją zachwiało niemal całkowite wyniszczenie winnic w Europie przez XIX-wieczną plagę filoksery.

Wytwarzanie whisky wymaga dużej wiedzy i doświadczenia. To proces, w którym ogromna rolę odgrywa czas. Luksusowy charakter oraz wyjątkowość tego trunku wynika zatem również ze sposobu jego produkcji. Słodowanie jęczmienia, zacieranie słodu jęczmiennego, fermentacja, destylacja oraz dojrzewanie gotowego destylatu, czyli leżakowanie... każdy z tych etapów ma wpływ na ostateczną jakość trunku, a dzięki drobiazgowej kontroli na każdym etapie oraz zaangażowania mistrzów w swoich dziedzinach powstaje http://www.chivas.com/pl/pl/chivas/product/najlepsza whisky.

Podstawowym rodzajem whisky jest single malt destylowana w jednej destylarni i wytwarzana w całości z jednego rodzaju słodu. Whisky single malt cieszą się największym prestiżem. Cena jednej butelki takiego trunku potrafi być naprawdę zawrotna. To doskonały pomysł na lokatę kapitału. Wielbiciele whisky płacą za markę, niepowtarzalny smak i aromat, unikalność i wyjątkowość danego gatunku. Należy podkreślić, iż niektóre z single maltów produkowane są na bardzo niewielką skalę.

Profesjonalna degustacja ekskluzywnych whisky również jest sztuką. Wielbiciele tego trunku wiedzą, w jaki sposób należy go pić, aby docenić wszelkie walory smakowe i zapachowe. To jeden z tych alkoholi, którymi należy się powoli delektować, odkrywać stopniowo ich zalety. Wielu znawców tematu jest zdania, że whisky nie należy mieszać z niczym innym, za wyjątkiem wody (najlepiej źródlanej). Woda rozcieńcza alkohol, którego zbyt duże stężenie paraliżuje kubki smakowe. Z tego właśnie powodu nie powinno się dodawać do whisky kostek lodu. Niska temperatura trunku także przyczynia się do upośledzenia kubków smakowych. Trudno wówczas docenić smak whisky.

Z pewnością bardziej przystępne pod względem cenowym są whisky typu blended, czyli mieszane. Pozostają one jednak nadal alkoholem prestiżowym.

KOMENTARZE
  • brak komentarzy