Favore.plBaza wiedzyRozrywka, imprezy i sztukaGastronomiczneCukiernicze

Artykuł: Wykwintne ciasta z czekoladą

Dodaj zlecenie

Wykwintne ciasta z czekoladą

Autor: DarthLemon   |   29 gru 2014, 11:58   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Cukiernicze

Czekolada jest w zasadzie nieodłącznym elementem deserów. Może być składnikiem polewy, musu lub kremu bądź samej bazy, czyli ciasta. Należy jednak pamiętać, że obok tej mlecznej istnieje jeszcze kilka innych rodzajów czekolad. Wiele deserów w swoich składnikach uwzględnia czekoladę deserową, a nawet tę gorzką. Dzięki temu ich smak zyskuje na wyrazistości i tym samym, postrzegane są jako bardziej wykwintne.

Tort Sachera

Czekoladowy tort, którego korzenie sięgają XIX wieku. Jego twórcą był Franz Sacher - austriacki cukiernik i młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha. „Król deserów”, jak nazywa to ciasto wielu, to oblany polewą czekoladową tort czekoladowy przełożony marmoladą morelową. Oryginalny przepis jest objęty tajemnicą znaną tylko cukierni w wiedeńskim hotelu Sacher.


Tort szwarcwaldzki

Jeden z najbardziej znanych na świecie, klasycznych tortów niemieckich. Na deser składa
się nasączany nalewką wiśniową czekoladowy biszkopt przekładany, nadającą mu lekkości, bitą śmietaną i wiśniami, które neutralizują słodycz i przełamują całość kwaskowatym smakiem.

Torcik Wedlowski

Połączenie chrupiących wafli, orzechowego kremu i doskonałej czekolady – ręcznie dekorowany http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/konkurs/przepis/Torcik-Wedlowski-z-jogurtem-i-wi%C5%9Bniamitorcik wedlowski zachwyca kolejne pokolenia. Doskonały zarówno jako główny bohater wieczoru, jak i element większych przepisów – jest powodem do dumy polskiego przemysłu cukierniczego.

Czekoladowe ciasto z musem czekoladowym


Bardzo czekoladowy, elegancki i wytworny deser złożony z dwóch warstw – tej pieczonej,
czyli ciasta oraz puszystego i lekkiego musu. Idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla tortu urodzinowego lub jako ciasto na święta. Jest stosunkowo prosty w wykonaniu, a jednocześnie bardzo efektowny.


Ciasto genueńskie z musem czekoladowym

Ciasto o bardzo intensywnie czekoladowym smaku okryte warstwą czekoladowego musu. Zdecydowany, niemal wytrawny smak deseru wynika z wykorzystania gorzkiej czekolady,
której charakterystyczny, cierpki smak związany jest z wysoką zawartości kakao (od 70% do 99%).


Fondant czekoladowy

Kolejnym deserem, w którego skład wchodzi czekolada, jest czekoladowy fondant. To propozycja zdecydowanie warta polecenia mimo faktu, iż właściwie jest jej bliżej do puddingu niż ciasta. Fondant to nic innego jak delikatne i rozpływające się w ustach ciastko, którego wnętrze wypełnia gorąca, płynna czekolada.





KOMENTARZE
  • brak komentarzy