Farmy ekologiczne to nietypowa wersja rolnictwa. Powstały razem z ukształtowaniem się pełnego terminu ekologii i szerzącej się wśród ludzi osobowości ekologicznej, oraz z postępem technologicznym i postępującą nauką, które niewątpliwie umożliwiają prowadzenie takiego rodzaju farm. Co to w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Należy rozpocząć od sprecyzowania inicjatywy, jaka mu przyświeca. Głównym powodem opracowania metod ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane kondycji gleb, zwierząt hodowlanych i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na naturalnych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego rejonu. Te metody to połączenie szablonowych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i wiedzą. Ekologiczne rolnictwo ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są zdrowe i nie szkodzą środowisku. Niwelują niepożądane efekty, takie jak skażenie gleby czy zatrucie plonów. Hodowanie zwierząt opiera się na tych samych regułach. Odnosi się to głównie do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o zdrowe żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają miejsce na swobodne funkcjonowanie, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich samopoczucie, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych hodowców. Czy warto stosować ekologiczne rolnictwo? Udowodniono, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego są pozbawione toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. Co istotne zasady ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, ponieważ gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by wspierać tego typu gospodarstwa.