Farmy ekologiczne to szczególna wersja rolnictwa. Powstały wraz z ukształtowaniem się pełnej definicji ekologii i rozpowszechniającej się wśród ludzi jaźni ekologicznej, oraz z rozwojem technologicznym i postępującą nauką, które z całą pewnością umożliwiają prowadzenie takiego rodzaju gospodarstw. Co to właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Należy rozpocząć od sprecyzowania koncepcji, jaka mu towarzyszy. Głównym powodem sporządzenia sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie zdrowia ziem, zwierząt hodowlanych i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na wrodzonych procesach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego rejonu. Te metody to połączenie szablonowych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i wiedzą. Ekologiczne rolnictwo opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one przygotowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą środowisku. Redukują niemile widziane skutki, takie jak skażenie ziem czy zatrucie upraw. Hodowla zwierząt opiera się na mniej więcej tych samych regułach. Obejmuje to przede wszystkich do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o zdrowe żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają miejsce na nieskrępowane ruchy, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Ruch jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, ponieważ poprawia ich samopoczucie, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych hodowców. Czy warto stosować rolnictwo ekologiczne? Udowodniono, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co ważne zasady ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem angażować się, by popierać tego typu gospodarstwa.