Farmy ekologiczne to nietypowa wersja rolnictwa. Pojawiły się wraz z uformowaniem się pełnej definicji ekologii i szerzącej się wśród społeczeństwa świadomości ekologicznej, a także z rozwojem technologicznym i postępującą nauką, które niewątpliwie wspomagają prowadzenie tego rodzaju farm. Co to właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Należy zacząć od wytłumaczenia koncepcji, jaka mu przyświeca. Najważniejszym powodem opracowania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane zdrowia gleb, zwierząt hodowlanych i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych zasad, opierają się na wrodzonych systemach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego rejonu. Te metody to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą glebom. Niwelują niepożądane skutki, takie jak skażenie gleby czy zatrucie upraw. Hodowla zwierząt przebiega na podobnych regułach. Odnosi się to głównie do ich żywienia, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają okazję na swobodne funkcjonowanie, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich samopoczucie, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych farmerów. Czy warto uprawiać rolnictwo ekologiczne? Badania dowiodły, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego są pozbawione związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. Co ważne zasady ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by wspierać tego typu gospodarstwa.