Ekologiczne farmy to nietypowa wersja rolnictwa. Pojawiły się razem z uformowaniem się pełnego znaczenia ekologii i rozpowszechniającej się wśród ludzi osobowości ekologicznej, oraz z postępem technologicznym i zaawansowaną nauką, które bez wątpienia umożliwiają prowadzenie tego rodzaju farm. Czym właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Warto zacząć od sprecyzowania myśli, jaka mu towarzyszy. Najważniejszym powodem opracowania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest zachowanie zdrowia ziem, zwierząt hodowlanych i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na naturalnych procesach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków lokalnych. Te sposoby to połączenie tradycyjnych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i nauką. Ekologiczne rolnictwo ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie chorują i nie szkodzą ekosystemom. Redukują niepożądane rezultaty, takie jak skażenie gleby czy zatrucie plonów. Hodowla zwierząt przebiega na takich samych zasadach. Odnosi się to głównie do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o zdrowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają miejsce na nieskrępowane ruchy, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Ruch jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich samopoczucie, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych hodowców. Czy warto stosować ekologiczne rolnictwo? Badania dowiodły, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego są pozbawione związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. Co istotne metody ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, ponieważ farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem angażować się, by podtrzymywać tego typu gospodarstwa.