Wiadomo, takie czasy gdzie wszędzie czyhają na nas ukryte E155 i tym podobne. Jak tego unikać, kiedy wiecznie goni nas czas i nie ma wolnej chwili by przyrządzić prawdziwy domowy obiad?
Chyba mieć drugiego partnera w domu, który zna się na gotowaniu albo nianie zatrunić która opiekuje się dziećmi i przy okazji ugotuje albo jeździć do rodziców Nie no żartuję, poszukaj może szybkich przepisów na dania. Nie raz dzien czy 2 dni wcześniej zakupy zrob - mi nie raz jak mam leciec do sklepu po więcej składników odechciewa mi się całego gotowania.
Po prostu samemu go zrobić Czytać etykiety, starać się kupować zdrową, nieprzetworzoną żywność najlepiej w jakiś małych, sprawdzonych sklepikach, w ekologicznych. I nie kupować żadnych gotowych obiadów słoikowych.
Czasami nie mam czasu czytać wszędzie etykiet, ale jak od lat bierze się mniej więcej te same produkty to juz raczej nic nie zaszkodzi.
Niedługo planuję coś z cukinii zrobić. Podsyłam moje źródło - http://przepisy.ancymonki.pl/category/cukinia/ może ktoś coś robi z niej? Dla autorki tematu, tego typu posiłki również są zdrowe.
Przepis wydaje się prosty do zrobienia i apetyt rośnie czytając go, co chyba dobrze wróży. Jednak chciałabym się jeszcze odnieść do czytania etykiet. Nawet jak kupujesz te same produkty, co jakiś czas warto przeczytać czy czegoś nowego nie wymyślili. W nie których produktach to całą tablicę różnych sztucznych dodatków można znaleźć, szczególnie teraz jak hipermarkety wykazują mniejsze zyski niż zawsze, to będą szukać różnych sposobów na minimalizację kosztów. Jednak, wracając do tematu to przepis jak najbardziej do zrobienia, będę musiał się przyjrzeć innym na tej stronie, wydają się być porządnie przygotowane.
Dla mnie najważniejsze jest czytanie składu produktów, które kupuję. Da się wybierać zdrowe i wartościowe składniki, trzeba tylko na to poświęcić trochę więcej czasu.