Favore.plBaza wiedzyRozrywka, imprezy i sztukaGastronomiczneCukiernicze

Artykuł: Idealny suflet czekoladowy poznaj sekrety udanych wypieków!

Aby pisać na Forum Favore.pl, musisz być zalogowany. Jeśli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się teraz!
KATEGORIE
PROMOWANE USŁUGI
NAJNOWSZE ZLECENIA



Dodaj zlecenie

Idealny suflet czekoladowy poznaj sekrety udanych wypieków!

Idealny suflet czekoladowy  poznaj sekrety udanych wypieków!
Autor: DarthLemon   |   29 sty 2015, 12:54   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Cukiernicze

Suflet to puszysty, delikatny i cudownie słodki gorący deser, który należy podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Suflet swoją piankową konsystencję i wyrośnięcie zawdzięcza ubijanym białkom jajek, dlatego już po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika zaczyna opadać, a wyrośnięty wygląda bardzo efektownie. Polecamy suflet jako deser mocno czekoladowy, wyrazisty w smaku, rozkoszny w smaku i delikatny!

Jak zrobić suflet czekoladowy?

http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/konkurs/przepis/suflet-czekoladowyDobrze wypieczony suflet czekoladowy powinien zostać przygotowany ze składników utrzymywanych w pokojowej temperaturze. Białka powinny zostać ubite na puszystą pianę, ale nie do końca sztywną.
Do sufletu czekoladowego potrzebujesz:
• dwie tabliczki gorzkiej czekolady (2x100g),
• 4 jajka,
• pół szklanki drobnego cukru do wypieków,
• ¼ kostki masła,
• szczyptę soli.
Utrzyj połowę cukru z przepisu z masłem na jasny puch. Białka ubij na pianę, pod koniec miksowania dodając drugą połowę cukru.
Tabliczki czekolady połam na kawałki i rozpuść je w kąpieli wodnej. Z czekoladą połącz masę z masła i żółtek, a następnie dodaj ubite białka, delikatnie mieszając całość tak, aby stała się jednolita, ale żeby białka nie utraciły swojej objętości.
Suflet czekoladowy powinien być pieczony w ceramicznych foremkach. Każdą wypełnij mniej więcej do ¾ wysokości, pozostawiając miejsce na rosnący suflet. Piecz w 180 stopniach przez kwadrans, podając od razu po wyjęciu z piekarnika, aby nie zdążyły opaść.
Suflety możesz dekoracyjnie posypać cukrem pudrem.
Pomysły na owocowe suflety
Chociaż suflety kojarzą się głównie z gorzko-słodkim smakiem intensywnie gorzkiej czekolady (z dużą zawartością kakao), pyszne są również suflety z dodatkiem owoców. Do czekoladowego sufletu można dodać zmiksowane truskawki lub mieszankę owoców leśnych w małych kawałkach.
Do sufletu możesz również osobno podać owoce moczone w alkoholu (rumie, likierze lub wódce), polewie czekoladowej (fondue) lub obtoczone wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów. Czekoladowy suflet możesz też udekorować skórką pomarańczy lub cytryny. A może masz ochotę na chrupki suflet – z posiekanymi orzechami włoskimi lub pistacjami?
Jeżeli posiadasz zeszyt z przepisami, do którego własnoręcznie wpisujesz ulubione receptury, możesz poświęcić sporo miejsca na suflety – aż tyle ciekawych i przepysznych wariacji czekoladowych na gorąco masz do wyboru!

KOMENTARZE
  • brak komentarzy