Favore.plBaza wiedzyRozrywka, imprezy i sztukaGastronomiczneLokale gastronomiczneWyposażenie lokali

Artykuł: JAPOŃSKIE RZEMIOSŁO DLA KUCHNI JUTRA

Dodaj zlecenie

JAPOŃSKIE RZEMIOSŁO DLA KUCHNI JUTRA

JAPOŃSKIE RZEMIOSŁO DLA KUCHNI JUTRA
Autor: Sklep_Nipponstyle_pl   |   30 sty 2012, 15:49   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Wyposażenie lokali

Organizatorzy tegorocznej edycji Wine&Food Noble Night zaprosili przedstawicieli japońskiej firmy Mac Knives Corporation do wyposażenia stoisk i ufundowania nagród dwunastu najlepszym restauracjom w Polsce. Noże Mac towarzyszyły również kucharzom w pokazach kulinarnych zdobywając uznanie między innymi Pascala Brodnickiego, Karola Okrasy i Wojciecha Amaro.

Organizatorzy tegorocznej edycji Wine&Food Noble Night zaprosili przedstawicieli japońskiej firmy Mac Knives Corporation do wyposażenia stoisk i ufundowania nagród dwunastu najlepszym restauracjom w Polsce. Noże Mac towarzyszyły również kucharzom w pokazach kulinarnych zdobywając uznanie między innymi Pascala Brodnickiego, Karola Okrasy i Wojciecha Amaro.

Produkowane w Japonii, noże MAC to precyzyjne narzędzia, zmontowane, wypolerowane i naostrzone przez profesjonalnych japońskich rzemieślników. Są doskonale wyważone, bardzo ostre, a wygodne uchwyty idealnie pasują do dłoni. Wysoka jakość materiałów w połączeniu z najwyższą jakością wykonania ostrzy sprawiła, że zdobyły ogromne uznanie wśród profesjonalnych kucharzy jak i amatorów gotowania na całym świecie. Od 1964 roku sprzedano ponad 25 000 000 noży Mac.

SUPERIOR – RZEMIOSŁO I WZORNICTWO

Noże MAC w całości produkowane są przez profesjonalnych rzemieślników w mieście Seki, znanym z produkcji najlepszych mieczy japońskich od czasów średniowiecza.

Ostrza noży Mac wyrabiane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wysokowęglowa stal zawiera ok. 0,75% węgla z zachowaniem optymalnej równowagi chromu (o 13,5%), wanadu i molibdenu, co umożliwia ich długoletnie użytkowanie. Ponadto stal, z której wykonane są noże MAC jest z materiału bardzo odpornego na wszelkie zabrudzenia, która zapewnia także niską ścieralność krawędzi. Aby udoskonalić jakość zakończenia, ostrza są starannie szlifowane i ostrzone ręcznie na schłodzonych wodą kamieniach, dzięki temu pozostają ostre dłużej niż noże innych wiodących marek. Ostrza Mac posiadają optymalną twardość pomiędzy 57 ° i 61 ° C w skali Rockwell co pozwala na łatwe ponowne naostrzenie noża.

ERGONOMICZNY KSZTAŁT

Ergonomiczna konstrukcja zarówno ostrza jak i uchwytu jest rozwijana od 1964 roku we współpracy z osobami, które profesjonalnie używają noży MAC. Znajdziesz noże do każdego zadania w kuchni, wszystkie bardzo ostre i doskonale wyważone.

OSTRE CIĘCIA „ KRAWĘDŹ MAC”

Charakterystyczna krawędź MAC jest hybrydą pomiędzy tradycyjnym japońskim pojedynczym ostrzeniem krawędzi ( KATABA ), a zachodnim stylem ostrzenia w kształcie litery V ( RYOBA ). Krawędź MAC pozwala na wykonywanie prostych cięć i dokładniejsze krojenie cienkich plastrów. Tak zaostrzone noże są o wiele bardziej wszechstronne niż europejskie w kształcie litery V czy jednostronne krawędzie Japońskich KATABA.

Wysokiej jakości ostrza Mac są cieńsze od innych marek, co pozwala im kroić prawie wszystko bez żadnego wysiłku nie uszkadzając krojonych plastrów.

Profesjonaliści o nożach MAC:

Thomas Keller, The French Laundry Restaurant:


"Było wiele osób, które starało się przyciągać uwagę Kellera swoimi nożami, ale nigdy nie był do końca do nich przekonany.” Mniej więcej rok temu, Harold dał mi nóż MAC, abym mógł go sprawdzić w kuchni i używam go do dziś. Cienkie ostrze pozwala na precyzyjne proste cięcia, ostrze nie zatrzymuje się w żywości. " - Chef Thomas Keller, "Culinaire Art" # 57, Lato 2000

"Używam noży MAC w mojej restauracji i w domu od 2000 roku. Noże MAC są najlepszej jakości, co zapewnia precyzję i kontrolę . Są to noże na całe życie i mogą być przekazywane z pokolenia na pokolenie". - Chef Thomas Keller, The French Laundry Restaurant, Yountville CA

W 2000 roku jeden z najlepszych kucharzy na świecie Thomas Keller z francuskiej restauracji Pralnia w Yountville w Kalifornia stał się przyjacielem firmy MAC. Z biegiem lat z dumą obserwuje się jego sukces, a firma Mac zapewnia jemu i jego pracownikom najwyższej jakości noże kuchenne. W 2008 roku firma Mac stworzyła specjalną, limitowaną serię noży, które odzwierciedlają to, co Thomas używa w kuchni.

Charlie Trotter

"Trotter tak bardzo polubił noże MAC, że je poparł. Przekonał go fakt, iż noże MAC Są tłoczone a nie kute co sprawia że są cienkie, lekkie i bardzo precyzyjne" - Charlie Trotter "Food & Wine Magazine" Lipiec 2001

Adell Schneer

"Uwielbiam to, że nóż MAC idealnie pasuje do dłoni. Po raz pierwszy korzystałem z noży MAC na Dish Party ( Food Network ), od tamtego czasu towarzyszą mi zarówno w pracy jak i w domu." - Adell Schneer, Senior Food Specialist, Canadian Living Magazine

Judi Orlick

" Mój nóż kuchenny MAC MTH-80 jest ze mną na każdym stanowisku pracy. Zawsze ostry, precyzyjny i niezawodny. Posiada piękną cienką i ostrą jak brzytwa krawędź. Uwielbiam również mój nóż MAC Yanagiba dla leworęcznych. To prawdziwe skarby! ” - Judi Orlick, New York City based Food Stylist

Protégez-Vous, September 2005

"W rzeczywistości MAC BK-80 jest jak żyleta! ... Jego krawędź jest cały czas ostra..." - Protégez-Vous, wrzesień 2005

Cook’s Illustrated magazine

"Serdecznie polecamy MAC Superior Santoku SK-65, ten nóż jest wykonany naprawdę dobrze ..." - Cook’s Illustrated magazine, “Do You Really Need a Santoku Knife”, August 2004

ś.p. Jean-Louis Palladin, Jean-Louis Palladin Fundation

"One są zawsze ostre" - ś.p. Jean-Louis Palladin "Washingtonian" czerwiec 1992

TRADYCYJNE, RĘCZNIE KUTE JAPOŃSKIE NOŻE "WABOUCHOU"

MAC posiada duży wybór tradycyjnych japońskich noży, od tańszych wytwarzanych w Seki, do luksusowych ręcznie kutych noży Honyaki produkowanych w całości ręcznie w Sakai, przy użyciu starych technik kucia mieczy przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Umiejętne kucie ze stali wysokowęglowej pozwala na uzyskanie krawędzi, która jest "niesamowicie ostra". Ręcznie kute noże z Sakai nie są odporne na korozję i wymagają dodatkowej opieki, ale w zamian pozwalają uzyskać najwyższej jakości cięcia.

NOŻE MAC ROZPOWSZECHNIONE NA KAŻDYM KONTYNENCIE Z WYJĄTKIEM ANTARKTYDY

Wysoka jakość materiałów w połączeniu z najwyższą jakością wykonania ostrzy sprawiła, że zdobyły ogromne uznanie wśród profesjonalnych kucharzy jak i amatorów gotowania na całym świecie.

Od 1964 roku sprzedano ponad 25 mln noży Mac!

cookingforengineers.com – „ Spośród wielu porównywanych i testowanych noży, które sprawdzali użytkownicy, noże MAC okazały się najlepszymi, jakich kiedykolwiek używali.”

trulyobscure.com – „ Ludzie na Hawajach dużą uwagę poświęcają przygotowaniom posiłków, noże MAC okazały się tam niezastąpione wśród lokalnej ludności.”

emercedesbenz.com –„ Powiem szczerze, że za takie pieniądze nie znajdziesz lepszego noża niż nóż MAC!”

homecookinginmontana.blogspot.com – „ Nigdy nie rozumiałem powiedzenia idzie jak po maśle. Cóż! Teraz rozumiem!”

thepolymathchronicles.blogspot.com – „ ... Raz spróbowaliśmy i byliśmy zaszokowani. Nie, żeby noże Henckle 's i Wusthof' s okazały się nagle złe... Nadal są bardzo dobrze wykonane. Ale po prostu nie są tak niewiarygodnie niezwykłe ".

www.macknives.pl
www.nipponstyle.eu

KOMENTARZE
  • brak komentarzy
USŁUGI AUTORA ARTYKUŁU