ANIMATOR CZASU WOLNEGO w Oświęcimiu.
Oświęcim (małopolskie)
Lody o smaku sardynek, czekoladowy makaron czy stekowa galaretka - jeszcze niedawno takie potrawy ocierały się o wymysły rodem z powieści SF. Dziś możemy próbować ich w restauracjach.
Wraz z przemianą ustrojową w naszym kraju, zmieniły się także zwyczaje żywieniowe Polaków. Rynek gastronomii został podbity przez zachodnie koncerny, które otwarły niezliczone ilości restauracji typu fast food, co zaowocowało tym, że Polacy coraz częściej zamiast po tradycyjny bigos czy golonkę, sięgają po hamburgera. Na czym polega więc fenomen burgera?
To oryginalne danie - sushi ma długą, liczącą ponad tysiąc lat tradycję. Podbiło cały świat, fanów ma też w Polsce. Sushi to arcydzieło wykonane z ryżu, owoców morza lub kawałków warzyw. Najlepiej przez mężczyznę. W Japonii panuje przekonanie, że kobiety nie powinny tego robić, bo mają zbyt ciepłe dłonie.