Favore.plBaza wiedzyRozrywka, imprezy i sztukaGastronomiczneŻywność dietetyczna

Artykuł: Zalety cateringu dietetycznego. Czy warto z niego korzystać?

Dodaj zlecenie

Zalety cateringu dietetycznego. Czy warto z niego korzystać?

Zalety cateringu dietetycznego. Czy warto z niego korzystać?
Autor: KarolinaRoksela   |   9 mar 2021, 10:33   |   Dział: Artykuły

Jeszcze kilka lat temu wiele osób nie wiedziało, czym właściwie jest. Obecnie rynek tej usługi rozwija się tak intensywnie, że nie przeszkadza mu w tym nawet pandemia. Catering dietetyczny, bo o nim mowa jest świetnym rozwiązaniem dla osób zapracowanych oraz chcących zrzucić zbędne kilogramy. Z poniższego artykułu dowiesz się, na czym polega dieta pudełkowa, czy warto się na nią zdecydować oraz co wpływa na jej cenę.

Na czym polega i jak działa catering dietetyczny?

Jedną z największych przeszkód w przejściu na wybraną dietę jest nieumiejętność prawidłowego komponowania posiłków. Równie dużym problemem, szczególnie dla zabieganych i zapracowanych osób może być planowanie oraz przygotowywanie dań z kilkudniowym wyprzedzeniem. Idealnym rozwiązaniem może okazać się w takiej sytuacji zbilansowana dieta pudełkowa.

Catering dietetyczny polega na dostarczaniu zaplanowanego przez wyspecjalizowanych dietetyków całodziennego menu pod wskazany przez klienta adres. Firmy cateringowe przygotowują posiłki i przywożą je w pudełkach, stąd też wzięła się nazwa opisywanej usługi. Potencjalny konsument może indywidualnie wybierać ilość posiłków, czas dostarczenia oraz przede wszystkim rodzaj jadłospisu. Wyróżnia się diety bezglutenowe, wegetariańskie, bez glutenu, bez laktozy, a nawet detoks sokowy. Istnieje również możliwość wyboru maksymalnej kaloryczności wszystkich dań w ciągu dnia.

Jeśli zastanawiasz się, dla kogo taki fit catering jest odpowiedni, to odpowiedź może Cię zaskoczyć. Nie jest on bowiem skierowany wyłącznie dla odchudzających się osób. Z takiej diety może skorzystać każdy, kto pragnie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ponadto jest to świetne rozwiązanie w przypadku problemów z wszelkimi nietolerancjami pokarmowymi lub gdy nie mamy czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków.

Czy dieta pudełkowa się opłaca?


Na pewno każdy z nas zadał sobie choć raz pytanie: ile taki catering dietetyczny kosztuje? Przeglądając propozycje dostępnych na polskim rynku firm, możemy określić, ze średnia cena diety pudełkowej oscyluje od 35 do 90 złotych dziennie. Zamówienia na dłuższy okres mogą tę opłatę zmniejszyć, ze względu na przysługujące klientom zniżki. Znaczące różnice w cennikach można zauważyć nawet w obrębie jednej oferty. Co wpływa więc na koszt fit cateringu?

• Rodzaj diety: dieta specjalistyczna, która wyklucza pewne składniki z posiłków, może być droższa niż uniwersalny jadłospis. Bardziej wymagające menu wymaga większych umiejętności oraz wykorzystania trudno dostępnych produktów;

• Kaloryczność: w tym przypadku zasada jest dosyć prosta: im więcej kalorii w menu, tym wyższa cena. Wiąże się to z koniecznością wykorzystania większej liczby składników lub bardziej kosztownych elementów. W cateringach dietetycznych często najdroższym jadłospisem jest więc ten na masę.

• Liczba posiłków: większość firm cateringowych oferuje pięć zbilansowanych posiłków dziennie. Rezygnacja z części dań pozwoli na obniżenie kosztów.

• Produkty spożywcze: konkretne składniki wykorzystane do przygotowania posiłków w diecie pudełkowej wpływają na jej końcowy koszt. Im mniej elementów dania oraz ich gorsze zróżnicowanie i jakość, tym bardziej zmniejsza się koszt całej usługi. Świeże i wartościowe produkty występują zazwyczaj w cateringach powyżej 50
złotych dziennie.


• Transport i opakowania: na ostateczną cenę cateringu dietetycznego wpływa wybór przewoźnika oraz jakość pudełek wykorzystanych do zapakowania dań.

Czy warto więc zdecydować się na dietę pudełkową? Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie, warto przedstawić największe zalety takiego rozwiązania. Przede wszystkim przygotowany przez firmy cateringowe i ich specjalistów jadłospis zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dodatkowo ilość kalorii jest kontrolowana i dopasowywana do indywidualnego zapotrzebowania klienta. Przygotowując posiłki, przestrzega się przy tym zasad zdrowego żywienia i komponuje się je zgodnie z preferencjami zamawiającego.

Wybierając catering dla siebie, należy porównać dostępne na rynku oferty i wybrać taką, która cieszy się dobrymi opiniami oraz gwarantuje odpowiedni stosunek ceny do jakości.

KOMENTARZE
  • brak komentarzy