Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie należy pominąć nikogo popularnego ani znaczącego w danej branży. Bankiety zwykle mają miejsce po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wówczas firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Bankiety cechują się tym, że często dla gości uszykowane są specjalne podarunki oddające charakter eventu. Prezenty takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) ustawione są specjalne karteczki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zazwyczaj pozostaje tajemnicą, jak organizator planuje rozmieszczenie gości. Jednak wiadomo, iż czasem ze świadomym założeniem usadawiają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. W takiej sytuacji paparazzi mają nie lada gratkę, gdyż następnego dnia takie zdjęcia rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Organizatorzy mają zaś pewny PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną częścią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, przechadzają się po sali, polując na przysmaki, które najbardziej lubią. Wybór z reguły jest spory. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym elementem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których noszą lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Powszechne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać zgodnie z naszymi największymi wymaganiami.