Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium jakim się kierujemy. Z pewnością nie nim cena. Chociaż teoretycznie lepsze restauracje prezentują wyższą cenę. Cechują się także wykwintnymi daniami, gdzie nie wiemy co dana nazwa oznacza. Restauracje cechuje to, że można zarezerwować stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Mając świadomość, że w danym miejscu jest taki ruch, że trzeba rezerwować miejsce, mamy świadomość, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, a nawet częściej. Podstawowe wyposażenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymywane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Restauracje mogą dodatkowo prowadzić usługi cateringowe. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrzać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wtedy muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie właśnie do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się sporą popularnością , czy nie przyciągają zbyt dużej klienteli. Co do poszczególnych produktów, każdy lokal współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów dokonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, i jednocześnie taniej.