Dziś coraz więcej osób przywiązuje wagę do tego co je. Wiele produktów zawiera dużą ilość konserwantów i niepotrzebnych dla zdrowia substancji. Przykłada się też większą uwagę do tego, w jaki sposób wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów przetwarzania zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W pomieszczeniach , gdzie produkowana jest żywność warto stosować ozonator. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się też lub likwiduje całkowicie odór psującego się mięsa. Dodatkowo ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy , a także gryzoni typu szczury i myszy. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeśli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, ale niestety większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Ciężko już dziś dostać chleb, który jest wyrabiany jedynie z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale również dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.