Wytwarzanie miodu w Polsce jest na bardzo wysokim, w porównaniu z doniesieniami z pozostałych krajów wspólnoty, a polski miód cechuje najwyższa jakość. Na dzień dzisiejszy hodowlą pszczół zajmuje się mniej więcej 18 000 pszczelarzy, którzy dostarczają na rynek ponad 40 000 ton miodu rocznie. Pomimo tych pozytywnych danych przyszłość może przynieść sporo przemian w polskiej branży pszczelarskiej. Największym problemem pszczelarstwa w Polsce jest wysoka średnia liczba lat osób pracujących przy pszczołach i mała liczba ludzi przed trzydziestką trudniących się hodowlą. Do tego występuje brzemienny kłopot polskiego rolnictwa, czyli rozległe rozdrobnienie hodowli niesprzyjające unowocześnianiu i inwestycjom. Polscy pszczelarze w małym stopniu są dotowani z unijnych funduszy rozwoju i dopłat do rolnictwa. Z pewnością optymistycznym zjawiskiem jest ciągła poprawa jakości produktów pszczelich, na co wpływają rygorystyczne wymagania z zakresu produkcji. Dodatkowo stale wzrasta ilość młodych rozpoczynających hodowlę pszczół, choć i tak dopiero 10% hodowców ma poniżej 35 roku życia. Trend pokazuje, że młodych bardziej interesuje produkcja warzyw, produkcja owoców niż hodowla zwierząt, a zwłaszcza pszczół, które potrzebują ogromnej troski.