Produkcja miodu w naszym kraju stoi na wysokim poziomie, w zestawieniu z danymi z innych państw wspólnoty, a polski miód charakteryzuje wysoka jakość. Na dzień dzisiejszy hodowlą pszczół zajmuje się około 18 000 pszczelarzy, którzy dostarczają na rynek ponad 40 000 ton miodu rocznie. Mimo tych optymistycznych danych przyszłość może przynieść wiele zmian w polskiej branży pszczelarskiej. Główną bolączką pszczelarstwa w Polsce jest zbyt wysoka średnia liczba lat osób pracujących przy pszczołach i mała liczba ludzi przed trzydziestką trudniących się hodowlą. Do tego ujawnia się brzemienny problem naszego rolnictwa, czyli duże rozdrobnienie hodowli nieprzychylne modernizacji i inwestycjom. Polscy pszczelarze w małym stopniu są dotowani z unijnych funduszy rozwoju i dopłat do rolnictwa. Oczywiście pozytywnym zjawiskiem jest ciągła poprawa jakości produktów pszczelich, na co wpływają rygorystyczne wymagania dotyczące produkcji. W dodatku stale rośnie ilość młodych podejmujących hodowlę pszczół, chociaż wciąż tylko 10% pszczelarzy ma poniżej 35 roku życia. Trend pokazuje, że młodych bardziej interesuje produkcja warzyw, produkcja owoców niż chów zwierząt, a szczególnie pszczół, które wymagają dużego zaangażowania.