SZYNY CPM ARTROMOT, OPTIFLEX, WYPOŻYCZALNIA CAŁA POLSKA
Kraków (małopolskie)
Podologia
Chojnice (opolskie)
Po wiośnie przychodzi lato. Coraz częściej odczuwane jako gorętsze i dłuższe. Co robić, jeśli temperatury sięgają 40stopni Celsjusza? Jak przeżyć upały? W jaki sposób można schłodzić organizm, gdy żar leje się znieba? Oto nasze wskazówki, jak radzić sobie w czasie upałów.
Potrzebują krwi, aby złożyć zdolne do rozwoju jaja. Atakują przede wszystkim wczesnym rankiem iwieczorem. Wabią je kwas mlekowy i amoniak. Komary. Jak się od nich odpędzić? Jak je wyeliminować? Czasem trudno o skuteczną metodę pozbycia się ich. Poniżej przedstawiamy kilka wypróbowanych sposobów, jak uwolnić się od komarów.
Każdy z nas ją zna, ale nie wszyscy wiemy, jak szerokie zastosowanie ma żurawina. Mały czerwony owoc mieści w sobie moc witamin. Zobacz, jakie właściwości ma żurawina!
Cedr to jedno z najpotężniejszych i najpiękniejszych drzew tajgi. Z jego nasion otrzymuje się olej cedrowy, który ma wszechstronne zastosowanie. Przede wszystkim pomaga przy profilaktyce oraz zwalczaniu chorób cywilizacyjnych. Sprawdź, do czego możesz go używać!
Kiedy utrzymuje się u nas przez kilka dni ostry nieżyt żołądkowo - jelitowy, możemy być pewni jednego, dopadło nas zatrucie pokarmowe. Przyczyn występowania zatruć jest wiele, ale najczęściej powodują je bakterie i wirusy znajdujące się w żywności, zwłaszcza, kiedy za oknem jest podwyższona temperatura, co wpływa korzystnie na rozwój drobnoustrojów. Objawy zatrucia pokarmowego są zwykle takie same u wszystkich chorujących: zazwyczaj występują nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, a niekiedy towarzyszy im gorączka.
Choć jesteśmy do niego przyzwyczajani już od pierwszych dni naszego życia, zdarza się, że mleko i jego przetwory wywołać mogą u nas reakcje alergiczne lub też nietolerancje pokarmowe. Choć na alergię na mleko zazwyczaj choruje się w pierwszych latach życia, skutki tej choroby odczuwane są także w późniejszym i dorosłym życiu.
Celiakia jest chorobą genetyczną, związaną z nietolerancją glutenu, czyli nietolerancją pszenicy, żyta, jęczmieniu i owsa. U chorych na celiakię dochodzi do zaburzeń wchłaniania substancji odżywczych, niedożywienia i niedoborów składników odżywczych w organizmie, a na końcu do wyniszczania organizmu. Co gorsze, nie istnieje jeden konkretny czynnik wywołujący chorobę. Wiadomo jednak, że choroba jest dziedziczna.
Otyłość to obecnie najpowszechniejsza choroba cywilizacyjna, na którą coraz częściej zapadają dzieci i młodzież. Zazwyczaj nie występuje jako efekt choroby, zwykle jest spowodowana złym odżywianiem się oraz siedzącym trybem życia.
Zapalenie wątroby to jedna z najpoważniejszych chorób zakaźnych. Istnieją trzy jej postacie, różniące się między sobą sposobem zakażenia, przebiegiem i objawami. Często choroba może przebiegać bezobjawowo i wtedy jest jeszcze bardziej groźna.