Pijawki Łódź hirudoterapia - pijawki lekarskie
Łódź (łódzkie)
SZYNY CPM ARTROMOT, OPTIFLEX, WYPOŻYCZALNIA CAŁA POLSKA
Kraków (małopolskie)
Menu wolne od glutenu - moda czy konieczność? Ostatnio coraz częściej producenci reklamują swoje wyroby jako bezglutenowe i przekonują, że są zdrowsze. Jednak nie zawsze okazuje się to prawdą. Gluten w diecie zdrowego człowieka jest wręcz niezbędny - unikać powinni go głównie chorzy na celiakię.
Choć jesteśmy do niego przyzwyczajani już od pierwszych dni naszego życia, zdarza się, że mleko i jego przetwory wywołać mogą u nas reakcje alergiczne lub też nietolerancje pokarmowe. Choć na alergię na mleko zazwyczaj choruje się w pierwszych latach życia, skutki tej choroby odczuwane są także w późniejszym i dorosłym życiu.
Celiakia jest chorobą genetyczną, związaną z nietolerancją glutenu, czyli nietolerancją pszenicy, żyta, jęczmieniu i owsa. U chorych na celiakię dochodzi do zaburzeń wchłaniania substancji odżywczych, niedożywienia i niedoborów składników odżywczych w organizmie, a na końcu do wyniszczania organizmu. Co gorsze, nie istnieje jeden konkretny czynnik wywołujący chorobę. Wiadomo jednak, że choroba jest dziedziczna.