Jesteśmy nowo powstałą restauracją mieszcząca się w Wilanowie przy ul. Wiertniczej 96, która łączy w sobie wykwintną elegancję, a zarazem ciepło domowego ogniska.
Zarówno wnętrze, jak i stworzona przez nas atmosfera pozwalają na pełen relaks po ciężkim dniu pracy. Tu może każdy znaleźć coś dla siebie, zarówno przedstawiciele świata biznesu, pary zakochanych, rodzice z dziećmi, jak i osoby chcące zorganizować przyjęcia okolicznościowe. Restauracja przystosowana jest również dla niepełnosprawnych. W zimie można ogrzać się przy prawdziwym kominku, a latem odpoczywać na tarasie i w ogródku usytuowanym z tyłu restauracji z dala od ulicznego zgiełku.
Restauracja "Castello" specjalizuje się w wybornej kuchni włoskiej
z różnych regionów Italii.
Bogata karta menu stworzona przez szefa kuchni pasjonata śródziemnomorskich tradycji kulinarnych oraz wyśmienite włoskie wina mogą zadowolić najbardziej wyrafinowane podniebienie. Atutem lokalu są świeże ryby i owoce morza przywożone prosto z Włoch w każdą środę, makarony i pierożki własnej produkcji oraz tradycyjna pizza w 15 odmianach, a także wiele innych potraw o czym może przekonać się każdy odwiedzając naszą restaurację.
Serdecznie zapraszamy.
Restauracja "Castello" organizuje kameralne przyjęcia, bankiety, pikniki oraz grillowe garden party w miejscach wskazanych przez naszych gości. Nasza oferta skierowana jest do osób stawiających przede wszystkim na najwyższą jakość kulinarnych doznań.
Bogata karta menu stworzona przez naszego szefa kuchni oraz wyśmienite włoskie wina mogą zadowolić najbardziej wyrafinowane podniebienie. Atutem lokalu są świeże ryby i owoce morza przywożone prosto z Włoch w każdą środę oraz makarony własnej produkcji, a także wiele innych potraw o czym mogą przekonać się goście organizowanych przez Państwa przyjęć.
|
|
W Europie istnieje kilka tysiecy szczepów winogron jednak tylko z tych szlachetnych odmian mozna uzyskac dobre wino. Francja, Włochy, Hiszpania i Portugalia są krajami, w których winogrona są hodowane od setek lat głównie przez klimat, który tam panuje. Numerem jeden wśród krajów winiarskich jest Francja, Włochy plasują się na drugim miejscu.
Wino znane było juz w czasach starożytnych. Pierwsze wina powstały na środkowym wschodzie i Chinach, gdzie znane były już 3000 lat przed Chrystusem. |
|
|
|
Mozzarella to ser pochodzacy z południowych Włoch, z regionu Kampania, produkowany z mleka bawolic i krowiego. W Polsce znany głównie jako dodatek do caprese.
Parmezan (wł. parmigiano reggiano, grana) to ser twardy pochodzący z centralnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Produkowany w Parmie, Reggio i okolicach. Najbardziej znany włoski ser na świecie, wytwarzany z krowiego mleka.
Gorgonzola to podpuszczkowy, miękki, dojrzewający ser pleśniowy pochodzacy z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Produkowany jest z mleka krowiego, poprzerastany niebieskawymi żyłkami pleśni Penicillium glaucum. |
Antipasto misto all'italiano
Półmisek wędlin włoskich (szynka parmeńska, mortadela, salami, baleron)
A dish of Italian ham and sausages (Parma ham, mortadella, salami and smoked pork)
35 zł
Prosciutto di parma con mozzarella
Szynka parmeńska z mozzarellą
Parma ham with mozzarella
35 zł
Carpaccio di manzo
Plastry surowej polędwicy z selerem, parmezanem i rucolą
Slices of beef sirolin with celery, Parmesan and rucola
29 zł
Carpaccio di salmone con sugo di ostriche
Plastry surowego łososia z sosem ostrygowym
Slices of raw salmon with oyster sauce
29 zł
Carpaccio di pesce spada
Plastry surowego miecznika z oliwą czosnkową i natką pietruszki
Slices of raw sword-fish with garlic oil and parsley leaves
29 zł
Vitello tonnato
Plastry pieczonej cielęciny w sosie z tuńczyka
Slices of roasted veal served in tuna sauce
29 zł
Involtini di salmone con crema di rafano e caviale
Roladki z wędzonego łososia z kremem z awokado, chrzanu i kawioru
Smoked salmon rolls with avocado cream, horse-radish and caviar
29 zł
Melanzane alla parmigiana
Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym, parmezanem i mozzarellą
Roasted aubergine in tomato sauce, Parmesan and mozzarella
25 zł
Caprese
Pomidory z serem mozzarella i świeżą bazylią
Tomatoes with mozzarella and fresh basil
23 zł
Bruschette con mozzarella e prosciutto di parma
Grzanki z mozzarellą i szynką parmeńską
Toasts with mozzarella and Parma ham
12 zł
Focaccia
Podpłomyk ze świeżym rozmarynem i oliwą z oliwek
Oven backed pancake with rosemary and olive oil
10 zł
Bruschette al pomodoro
Grzanki z pomidorami
Toasts with tomatoes
9 zł
Bruschette al gorgonzola
Grzanki z serem gorgonzola
Toasts with the gorgonzola cheese
9 zł
|
|
Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa Mill.) - roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Rośnie dziko we Włoszech i we Francji oraz w Azji wschodniej, w Polsce w warunkach szklarniowych.
Szpinak - to jednoroczne lub dwuletnie warzywo liściowe z rodziny komosowatych. Pochodzi ze środkowej i zachodniej Azji. Liście (zebrane w rozetkę) o dużej wartości odżywczej; zawierają wiele witamin, soli mineralnych, a zwłaszcza żelaza...
Szpinak jest pochodzenia perskiego. Został przywieziony z dawnej Persji (obecnie - Turkiestanu) do Europy przez arabów, w średniowieczu. |
Fileto di manzo al forno con insalata, noci, rucola, parmigiano e mele fritto
Pieczona polędwica wołowa w marynacie czosnkowej podana na sałacie z orzechami włoskimi, rucolą, parmezanem i prażonymi jabłkami
Roast beef tenderloin in garlic marinade served on lettuce with nut crunch, rucola, Parmesan and roast apples
35 zł
Insalata di peperoni, mozzarella e prosciutto crudo con olio di oliva, aceto balsamico e pinoli
Sałatka z pieczonej papryki bez skórki, szynki parmeńskiej i mozzarelli z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i orzeszkami pini
Salad of roasted peeled paprika, Parma ham and mozzarella with olive oil, balsamic vinegar and stone-pine nuts
30 zł
Insalata di spinaci, parmigiano e pinoli
Sałatka ze świeżego szpinaku z parmezanem, orzeszkami pini i chrupiącym bekonem
Salad made of fresh spinach with Parmesan, stone-pine nuts and crunchy bacon
25 zł
Insalata di rucola, pomodorini e parmigiano
Sałata lodowa z rucolą, pomidorami cherry i parmezanem
Ice lettuce with Rucola, cherry tomatoes, Parmesan
25 zł
Insalata mista con fileto di maiale, noci, cicoria e uova al sugo di senape
Mieszana sałata z grilowanymi polędwiczkami wieprzowymi, orzechami, cykorią i jajkiem z sosem musztardowym
Mix salad with grilled pork tenderloin fillets, nuts, chicory and egg with mustard sauce
35 zł
Insalata mista con pomodori, peperoni cetrioli e pollo grigliato in sesamo
Mieszana sałata z pomidorami, papryk, ogórkiem i grilowanym kurczakiem w sezamie
Mixed salad with tomatoes, paprica, cucumber and grilled chicken in sesame
28 zł
Insalata mista con tonno, fagioli canellini, olive pomodori e germogli di girasole
Sałata mieszana z tuńczykiem, fasolką canellini, oliwkami, pomidorami i kiełkami słonecznika
Mixed salad with tuna, canellini bean, olives, tomatoes and sunflower sprouts
28
|
|
Istnieje hipoteza według, której pierwszy raz zupę ugotowali
neandertalczycy. Wskazuje na to odnalezienie szkieletu praczłowieka z tego gatunku, który wiele lat przed śmiercią stracił wszystkie zęby i nie umarł z głodu. Ludzie pierwotni wykorzystywali do gotowania zupy dołek wykopany w ziemi. Przykrywali go skórą zwierzęcą i lali do wnętrza wodę oraz dodawali składniki. Potem umieszczali w środku rozgrzane przez ogień kamienie. |
Minestrone
Klasyczna włoska zupa jarzynowa
Italian vegetable soup
15 zł
Passato di funghi porcini con tartufo
Krem z borowików z dodatkiem trufli
Boletus soup with truffles
20 zł
Trippa
Flaczki wołowe z pomidorami i świeżymi ziołami po włosku
Beef tripe with tomatoes and fresh herbs Italian style
20 zł
Zuppa di cipolle con crostini al formaggio
Zupa cebulowa z grzankami serowymi
Onion soup with cheese croutons
20 zł
Zuppa di zucchine
Zupa z cukinii z prażonymi plastrami migdałów i kiełkami słonecznika
Zucchini soup with roasted almond flakes and sunflower sprouts
|
|
Spaghetti - specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Dobrze ugotowane spaghetti powinno być "al dente" tzn. powinno być możliwie jak najbardziej twarde, ale nie surowe. |
Spaghetti con pomodorini e rucola
Spaghetti w sosie z pomidorów cherry i rucoli
Spaghetti in sauce made of cherry tomatoes and rucola
29 zł
Spaghetti alla carbonara
Spaghetti z jajkiem boczkiem i parmezanem
Spaghetti with egg, bacon and Parmesan
25 zł
Spaghetti al pesto
Spaghetti w sosie pesto z bazylii, orzeszków pini, czosnku i parmezanu
Spaghetti in pesto sauce made of basil, stone-pine nuts, garlic and Parmesan
22 zł
Spaghetti Bolognese
Spaghetti z sosem pomidorowo-mięsnym
Spaghetti Bolognese
24 zł
Penne al salmone e caviale
Makaron rurki z łososiem i kawiorem
Tuba pasta with salmon and caviar
28 zł
Tortellini con prosciutto crudo e panna
Tortellini z szynką parmeńską w sosie śmietanowym
Tortellini with Parma ham in creamy sauce
27 zł
|
|
Risotto to jedna z włoskich specjalności, podawana w północnych regionach kraju, gdzie często jej popularność przewyższa tak popularne we Włoszech pasty. Jest to danie ryżowe przywiezione do Włoch z Chin prawdopodobnie przez Marco Polo. |
Risotto con funghi porcini
Risotto z borowikami i truflą
Risotto with boletus and truffles
32 zł
Risotto alla pescatora
Risotto z owocami morza
Risotto with seafood
35 z
|
|
Lasagne (l.p. Lasagna) (wym. lazania) to jednocześnie rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów i dania przygotowywane na bazie tego makaronu. Zazwyczaj gotowany, a następnie zapiekany z serem, sosem
pomidorowym i mięsem, chociaż zdarzają się przepisy od wegetariańskich po lazanię na słodko. Podawany jest na gorąco. |
Tagliatelle zucchine salmone
Wstążki z łososiem i cukinią w sosie pomidorowo śmietanowym
Tagliatelle with salmon and zucchini in creamy tomato sauce
28 zł
Tagliatelle con tacchino e broccoli alla panna
Wstążki z indykiem i brokułami w sosie śmietanowym
Tagliatelle with turkey and broccoli in creamy sauce
28 zł
Papardelle verde con spinaci e gorgonzola
Szerokie wstążki szpinakowe w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Parpadelle in sauce made of gorgonzola cheese and spinach
28 zł
Papardelle alla boscaiola
Szerokie wstążki w sosie z borowików
Parpadelle in boletus sauce
28 zł
Tagliolini al pesto siciliano e gamberoni
Domowe spaghetti z pesto sycylijskim i krewetkami
Home-made spaghetti with Sicilian pesto and shrimps
45 zł
Tagliolini mare e monti (funghi, porcini, gambretti e melanzane)
Domowe spaghetti z borowikami, krewetkami i bakłażanem
Home-made spaghetti with boletus, shrimps and aubergine
45 zł
Tortelloni con ricotta e spinaci al tartufo
Włoskie pierożki z serem ricotta i szpinakiem w sosie truflowym
Tortelloni with the ricotta cheese and spinach served in truffle sauce
29 zł
Ravioli con funghi porcini al burro e salvia
Włoskie pierożki z borowikami w sosie z masła i szałwi
Ravioli with boletus served in sauce made of butter and sage
29 zł
Ravioli di agnello al pomodorini e pinoli
Włoskie pierożki z jagnięciną i orzeszkami pini w sosie z pomidorów cherry
Ravioli stuffed with lamb and stone-pine nuts in sauce made of cherry tomatoes
29 zł
Lasagne verde di carne e spinaci
Zapiekane płaty makaronu w sosie mięsnym ze szpinakiem pod beszamelem
Lasagne with meat, spinach under bechamel sauce
28 zł
|
|
Saltimbocca alla romana - popularna włoska potrawa pochodząa z REGIONU LAZIO. To zaraz po spaghetti, jedna z najbardziej popularnych potraw świata. "Skacz do buzi" to polskie tłumaczenie tej nazwy. "Saltimbocca" to połączenie cielęciny z szynką parmeńską i świeżą szałwią. |
Filetto di manzo al pepe verde
Polędwica wołowa w sosie z zielonego pieprzu
Beef sirloin in sauce made of green pepper
40 zł
Filetto di manzo alla grilla
Polędwica wołowa z grilla
Grilled beef sirloin
39 zł
Carbonata di manzo alla marengo
Polędwica wołowa z cukinią i pieczarkami w sosie śmietanowym
Beef sirloin with zucchini and mushrooms served in sauce
40 zł
Filetto di manzo al sugo di pomidoro secchi e Marsala
Polędwica w sosie z suszonych pomidorów z dodatkiem wina Marsala
Blef sirloin with dried tomatoes and Marsals wine
42 zł
Saltimbocca alla romana
Zapiekane kotleciki cielęce z szynką parmeńską, mazzarellą i szałwią
Roasted veal chops with Parma ham, mozzarella and sage
36 zł
Scaloppine di viteo con funghi porcini
Eskalopki cielęce w sosie borowików
Veal escalopes in boletus cream
34 zł
Costolette di agnello con mirtilli rossi e spinaci
Kotleciki jagnięce z borówkami i szpinakiem
Lamb chops with cranberry and spinach
62 zł
Scaloppine di maiale al vino bianco e funghi gallinacci
Eskalopki z polędwiczek wieprzowych z kurkami w sosie śmietanowym
Pork tenderloin escalopes with chanterelles in cream sauce
38 zł
Medaglioni di tacchino con spinachi e panna
Medaliki z indyka w sosie szpinakowo-śmietanowym
Turkey medallions in creamy pinach sauce
29 zł
Filetto di pollo marinato al miele e agilo ripieno di spinachi e noci
Filet z kurczaka w marynacie miodowo czosnkowej z nadzieniem szpinakowo-orzechowym
Chicken fillet in honey and garlic sauce stuffed with spinach and nuts
28 zł
|
|
Owoce morza (wł. frutti di mare) czyli rozmaite zwierzęta morskie, jak skorupiaki i mięczaki w tym małże, głowonogi i szkarłupnie, w wielu krajach uważane są za prawdziwe rarytasy. Tradycyjnie spożywane są powszechnie w krajach śródziemnomorskich oraz na antypodach. Prawdopodobnie odgrywały one ważną rolę w odżywianiu człowieka już od początków jego historii. Wśród pozostałości po zamierzchłych społecznościach epoki kamiennej archeologowie w wielu miejscach na całym świecie natrafiają na szczątki skorupiaków, co świadczy, że jadano je jeszcze przed początkami rolnictwa.
|
Gamberoni su fritteli di zucchine al vino marsala
Krewetki królewskie na chipsach z cukini z winem Marsala
Tiger prawns on zucchini chips with Marsals wine
119 zł
Fritto di gamberi e calamari
Smażone krewetki i kalmary
Fried shrimps and squid rings
49 zł
Gamberoni fritti al burro e aglio
Krewetki smażone na maśle w sosie czosnkowo-koperkowym
Butter-fried shrimps in garlic and dill sauce
49 zł
Cozze alla marinara
Świeże mule w sosie pomidorowym z szalotką i tymiankiem
Fresh mollusks in tomato sauce with shallot and thyme
36 zł
Cozze al sugo di panna
Świeże mule w sosie winno śmietanowym
Fresh mollusks in wine and creamy sauce
36 zł
Cozze al curry
Świeże mule w sosie śmietanowym z curry
Fresh mollusks in creamy sauce with curry
36 zł
Pesce di lago polacco "sandacz" al pomodoro e capperi
Sandacz w pomidorach z kaparami
Sander in tomatoes with capers
45 zł
Orata alla griglia
Dorada z grila
Grilled gilthead
54 zł
Orata al forno con patate e olive
Pieczona dorada z ziemniakami i oliwkami
Roasted gilthead with potatoes and olives
59 zł
Filetto di pesce Panga alli spinachi e formaggi
Filet z pangi w sosie szpinakowo-serowym
Panga fillet in spinach-cheese sauce
45 zł
|
|
Przypuszcza się, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji ok. 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889 r., kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch, Małgorzata (Margerita). Tamtejszy piekarz przygotował na jej cześć specjalną potrawę - pizzę z pomidorami, serem mozzarella i bazylią (w narodowych barwach Włoch). Nazwano ją margerita - do dziś jest to nazwa najpopularniejszej, najprostszej wersji pizzy. |
Margherita
Pomidory i mozzarella
Tomatoes and mozzarella cheese
18 zł
Prosciutto e funghi
Pomidory, mozzarella, szynka, pieczarki
Tomatoes, mozzarella cheese, ham and mushrooms
28 zł
Carbonara
Pomidory, mozzarella, boczek, jajko
Tomatoes, mozzarella cheese, bacon and egg
25 zł
Hawai
Pomidory, mozzarella, szynka, ananas
Tomatoes, mozzarella cheese, ham, ananas
25 zł
Tonno
Pomidory, mozzarella, oliwki, tunczyk, cebula
Tomatoes, mozzarella cheese, olives, tuna and onion
27 zł
Campagnola
Pomidory, mozzarella, pieczarki, boczek, karczochy, oliwki
Tomatoes, mozzarella cheese, mushrooms, bacon, artichoke and olives
32 zł
Gorgonzola e spinaci
Ser gorgonzola i szpinak
Gorgonzola cheese and spinach
28 zł
Rucola
Pomidory cherry, mozzarella, rucola, płatki parmezanu
Cherry tomatoes, mozzarella cheese, rucola salad and Parmesan
28 zł
Prosciutto di parma
Pomidory, mozzarella, szynka parmeńska
Tomatoes, mozzarella cheese and Parma ham
30 zł
Diavola
Pomidory, mozzarella, włoskie salami pikantne
Tomatoes, mozzarella cheese and spicy salami
28 zł
|
|
Ocet balsamiczny. Oryginalny produkt (dojrzewa nawet kilkanascie lat) pochodzący z włoskiego regionu Modeny, słynącego z najlepszych octów balsamicznych. Powstaje z moszczu winogron, poddanego procesowi naturalnej fermentacji. Dzięki leżakowaniu kolejno w beczkach z dębu oraz kasztanowca uzyskuje zharmonizowany bukiet smakowy. |
Spinaci
Świeży szpinak podsmażany na maśle z cytryną
Fresh spinach fried on butter with lemon
12 zł
Spinaci con gorgonzola
Świeży szpinak podsmażany na maśle z gorgonzolą
Fresh spinach fried on butter with gorgonzola cheese
14 zł
Spinaci aglio olio e peperoncino
Świeży szpinak podsmażany na oliwie czosnkiem i papryczką
Fresh spinach fried on oil of olives with garlic and chilipepper
12 zł
Verdure alla griglia (pomodoro, zucchino, melanzana, peperone)
Warzywa grillowane (pomidor, cukinia, bakłażan, papryka)
Grilled vegetables (tomatoe, zucchini, aubergine, paprica)
20 zł
Verdure cotte (cavolfiori, broccoli, fagioli, carote)
Warzywa gotowane (kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, marchewka)
Boiled vegetables (cauliflower, broccoli, runner bean, carrot)
18 zł
Insalata mista
Sałata, pomidory, tarta marchew
Lettuce leaves, tomatoes, grated carrot
14 zł
Insalata verde
Zielona sałata
Green lettuce
12 zł
Patate al forno con rosmarino
Pieczone ziemniaki z rozmarynem
Baked potatoes with rosemary
9 zł
Patatine fritte
Frytki
French fries
10 zł
|
|
Tiramisu (wł. tirarse su - ocknij się, przebudź się, ale też tirami su poderwij mnie). Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do " stolicy" tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Trewir, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny "jedynie słuszny" przepis na jego wykonanie i uważa, że przepisy z konkurencyjnych miast to nieporozumienie i kiepska imitacja tego właściwego. Jedna z legend, szczególnie popularna w Sienie głosi, że twórcą tego deseru był arcyksiąże Toskanii Cosimo III de' Medici, który zwykł był go serwować na nudnych posiedzeniach rady księstwa. W Wenecji twierdzą natomiast, że tiramisu
było od niepamiętnych czasów ulubioną potrawą dożów i to na grubo przed tym, gdy rodzina Medici stała się wpływowa. Tak czy owak, tiramisu zrobiło międzynarodową karierę dopiero za sprawą I wojny światowej, kiedy to masowo zajadali się tym deserem włoscy żołnierze siedzący w alianckiej niewoli,
co mogli czynić dzięku paczkom nadsyłanym przez ich żony i narzeczone, które obowiązkowo musiały zawierać ów deser. |
Tiramisu
Deser biszkoptowy z kremem z serka mascarpone
Tiramisu cake
19 zł
Strudel di mele con gelato
Strudel z jabłkami i kulką lodów waniliowych
Apple cake with vanilla ice-cream
17 zł
Panna cotta con frutta
Deser śmietankowy z musem malinowym
Creamy dessert with raspberries
17 zł
Zabaione
Puszysta pianka na bazie żółtka i wina Marsala
A flossy marshmallow, based on yelk and Marsala wine
20 zł
Coppa di frutta con gelato
Puchar lodowy z owocami
Ice-cream cup with fruits
25 zł
Macedonia
Sałatka owocowa
Fruit salad
15 zł
Gelati - una pallina
Lody - jedna gałka
Ice-cream one scoop
5 zł
|
|
Restauracja "Castello" organizuje przyjęcia okolicznościowe, bankiety, spotkania biznesowe oraz konferencje. Dysponujemy wydzielonymi salkami, które możemy dowolnie aranżować w zależności od potrzeb naszych gości. Mogą się tu odbywać przyjęcia zasiadane, party z salą do tańca i bufetem, a także konferencje, prelekcje lub pokazy.
|
Zapraszamy!
Zapraszam serdecznie do kontaktu poprzez formularz.
Oddzwonię lub odpiszę niezwłocznie.