Ogólnopolska Szkoła Barmanów to znana i ceniona akademia sztuki barmańskiej. Przeszkoliliśmy prawdopodobnie najwięcej osób w Polsce. Profesjonalnych barmanów, którzy ukończyli u nas kurs barmański, można na co dzień spotkać w najlepszych klubach i restauracjach całej Polski i poza jej granicami. Kursy barmańskie prowadzą doświadczeni i certyfikowani wykładowcy. Kurs barmański prowadzony jest w takich miastach jak: Warszawa, Wrocław, Łódź, Kraków, Poznań, Katowice, Trójmiasto, a cyklicznie także w innych miastach ( to m.in. Szczecin, Olsztyn).
Nasza Szkoła oferuje dwa warianty szkoleń barmańskich: Szkolenia barmańskie I stopnia to intensywne szkolenie czterodniowe. Trwa łącznie 30 godzin zagarowych (4 dni po 7,5 godziny dziennie). Czasami można się spotkać z opinią, że to za krótko, aby odpowiednio przygotować do pracy za barem, że konieczne jest dłuższe szkolenie, trwające np. niby "dwa tygodnie". Warto jednak porównać naszą ofertę z innymi szkoleniami dostępnymi na rynku. Ich organizatorzy reklamują je jako "dwutygodniowe". W rzeczywistości jest to 10 dni (od poniedziałku do piątku) po ok. 3-4 godziny dziennie. Łatwo więc policzyć, że łącznie daje to tyle samo godzin, co na szkoleniu barmańskim I stopnia. Trzeba się zastanowić, czy na takim "niby dwutygodniowym" szkoleniu nauczymy się naprawdę więcej, skoro jest to tyle samo godzin zajęć (a cena zazwyczaj jest dłużo wyższa). Czy to nie przypadkiem tylko trik marketingowy. Jeżeli natomiast szukamy dłuższego, bardziej kompleksowego szkolenia, to proponujemy szkolenie barmańskie II stopnia. Szkolenie barmańskie II stopnia organizowane przez OSB to jedyne tak kompleksowe i obszerne szkolenie w Polsce – trwające 65 godzin. Zajęcia trwają 6,5 godziny dziennie (80% zajęć to ćwiczenia praktyczne). Stawiamy na praktykę, gdyż to ona jest najważniejsza. Ćwiczenia są niezbędne, aby stać się profesjonalistą i znaleźć pracę w najlepszych lokalach w Polsce i zagranicą. Zależy nam, aby zaszczepić w uczestnikach pasję, aby mogli zarabiać odpowiednio do nabytych umiejętności (w tej profesji zdecydowana większość wynagrodzenia zależy od nas samych, a koszty szkolenia zwracają się bardzo szybko). Dla kogo jest przeznaczone szkolenie II stopnia? Dla wszystkich chętnych, nie trzeba miec ukończonego szkolenie I stopnia, ani praktyki za barem. Jest to kompleksowe szkolenie uczace od podstaw.
Kierujemy się zasadą „umiejętności i pasja”, ponieważ prawdziwe barmaństwo to sztuka, a nie tylko rzemieślnicza praca. Wszyscy uczestnicy Szkoleń Barmańskich otrzymuje książkę „Alkohole i koktajle świata”. Jesteśmy jedyną szkołą w Polsce w której kursanci otrzymują podręcznik/książkę, w innych placówkach otrzymamy co najwyżej kilkunastostronicowy skrypt (warto o to zapytać przed rozpoczęciem szkolenia w wybranej przez nas instytucji szkoleniowej). Jakie szkolenie wybrać, to już oczywiście kwestia indywidualna. jedni decydują się na szkolenie I stopnia, które w zupełoności przygotowuje nas do pracy za barem. A niektórzy wybierają rozszerzone szkolenie II stopnia. Szczególowe programy obydwu szkoleń dostępne są w zakładce programy. Szkolenia odbywają się w profesjonalnych lokalach. W związku z tym nasi kursanci trenują za prawdziwym, na co dzień używanym barem, a nie w sztucznie przygotowanej sali, jak ma to miejsce w wielu szkołach policealnych czy zawodowych. A zawód barmana to praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka.
Wśród propozycji Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów są prezentacje alkoholi oraz warsztaty dla firm (degustacje, szkolenia), prowadzone także w języku angielskim.
Od kilku lat prowadzimy także profesjonalne szkolenie „menedżer gastronomii”. Jest to propozycja dla osób pragnących podjąć pracę na tym dobrze płatnym stanowisku, dla firm, które chcą podnieść poziom swojej kadry kierowniczej oraz tych wszystkich, którzy planują otworzyć własny lokal. Podczas zajęć koncentrujemy się na poszukiwaniu celów, których wyznaczenie jest konieczne do efektywnego zarządzania zakładem gastronomicznym. Skupiamy się na realizacji zadań menedżera i umiejętności wykorzystania w sposób jak najbardziej ekonomiczny, czyli możliwie najtańszy, budżetu restauracji. Zwracamy uwagę na odpowiednią komunikację pomiędzy osobami zarządzającymi zakładem gastronomicznym oraz podległym im personelem. Udzielamy wskazówek dotyczących kreowania odpowiednich postaw i nastawienia do pracy przez kelnerów i barmanów oraz kucharzy, a co za tym idzie tworzenia właściwej atmosfery w miejscu pracy. Prowadzimy dyskusję z uczestnikami szkolenia na temat tego, jak ważne jest pierwsze wrażenie, jakie restauracja wywiera na gościach i doradzamy, co zrobić, by było ono jak najlepsze. Koncentrujemy się też na sposobach reklamy i promocji w marketingu oraz profesjonalnym prowadzeniu rozmów kwalifikacyjnych na stanowiska pracy w zakładzie gastronomicznym. Omawiamy najważniejsze zagadnienia prawne i finansowe dotyczące gastronomii, takie jak: prawo pracy, obowiązujące stawki VAT dla gastronomii, przepisy sanitarne, formy współpracy i działania instytucji nadzorującej przestrzeganie praw autorskich. Posiadamy jako jedyni, ze wszystkich placówek szkolących w zakresie dziedziny zarządzania zakładem gastronomicznym, zintegrowany system obsługi gastro POS i SZEF na którym pracuje większość restauracji w Polsce. Dla osób, których ścieżką kariery jest praca w hotelu lub plany otwarcia własnego ośrodka wypoczynkowego czy pensjonatu proponujemy zapoznanie się podczas szkolenia z systemem CHART, może być on stosowany zarówno w małych jak i dużych obiektach. Jest to profesjonalne oprogramowanie dla hoteli, ośrodków wypoczynkowych, pensjonatów, sanatoriów. Każdy z uczestników szkolenia „menedżer gastronomii” zapoznaje się z samodzielnym programem sprzedaży kelnerskiej i barmańskiej na ekranie dotykowym oraz programem prowadzącym gospodarkę magazynową firmy w oparciu o dokumenty magazynowe oraz sprzedaż zrealizowaną na stanowiskach kelnerskich jak również oprogramowaniem hotelowych, używanym przez recepcjonistów, kadrę menedżerską, księgowość i dział marketingu. Kursanci otrzymują również autorską płytę demo programu, która daje im możliwość doskonalenia poruszania się w tym systemie nawet po ukończeniu szkolenia. Jest to istotny czynnik, który ma duże znaczenie w znalezieniu pracy na oczekiwanym stanowisku, ze względu na wymogi kwalifikacyjne większości pracodawców w gastronomii w zakresie znajomości obsługi systemów gastronomicznych. Wiemy, że marketing w gastronomii to nie tylko próba sprostania potrzebom żywieniowym gości, ale też rozbudzenie pragnienia nowych doznań kulinarnych i udziału w innowacyjnych atrakcjach kulturalno – rozrywkowych. Celem Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów jest nauczenie absolwentów naszego szkolenia menedżerskiego, jak osiągnąć wymienione cele. Dlatego właśnie stworzyliśmy program badań marketingowych dla restauracji, które zostały otwarte całkiem niedawno lub są tuż przed otwarciem, jak również dla tych, które ukształtowały już swoją pozycję na rynku. Podczas badań analizujemy mocne i słabe strony Twojej restauracji, biorąc pod uwagę takie elementy, dzięki którym będziesz mógł efektywnie oddziaływać na rynek gastronomiczny.
Ogólnopolska Szkoła Barmanów prowadzi również szkolenia baristyczne (latte art), kelnerskie, sommelierskie. A także jako jedyni prowadzimy szkolenia carving. Nie jesteś przekonany? Przyjdź na organizowany przez nas szkolenie, zobacz nasze zaplecze szkoleniowe, metody nauki i profesjonalną kadrę, oceń nas i sam zdecyduj, czy chcesz dołączyć do uczestników kursu.
Cennik oraz terminarz dostępny jest na naszej stronie Wyślij e-mail .