temat szkolenia
"AUDITOR WEWNĘTRZNY SYSTEMU HACCP"
Szkolenie nadające uprawnienia Auditora Wewnętrznego systemu HACCP
Cel szkolenia
Do kogo skierowane jest szkolenie
Pogram szkolenia
1.Wprowadzenie,
2.Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności (nowe rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady – tworzące tzw. „pakiet higiena”),
3.Wprowadzenie i podstawowe informacje dotyczące systemu HACCP,
4.Rodzaje zagrożeń i ich wpływ na jakość zdrowotną żywności, źródła zagrożeń,
5.Wymagania systemu HACCP wg Codex Alimentarius,
6.Zasady i etapy wdrażania systemu HACCP,
7.Krytyczne punkty kontroli CCP, granice i tolerancje dla CCP, monitorowanie i działania korygujące
8.Terminologia, rodzaje, cele auditu; obowiązki stron auditu,
9.Wymagania stawiane auditorom, kompetencje,
10.Techniki auditowania - ich rodzaje i zastosowanie; zasady przygotowania i przeprowadzania auditu.
11. Preferencje komunikacyjne: werbalne i niewerbalne; pytania otwarte i zamknięte,
12.Zasady analizy i kwalifikacji wyników auditu - niezgodności, spostrzeżeń, obszarów doskonalenia,
13.Zasady przygotowywania raportów z auditów, ich role w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności, działania poauditowe,
14.Praktyczne rozwiązania problemów,
15.Dyskusja,
16.Podsumowanie.
Metodyka
Program zajęć ma charakter wykladu i praktycznych ćwiczeń, podczas których uczestnicy uzyskają niezbędną wiedze na temat systemu HACCP. Kurs kończy się egzaminem w formie testu. Uczestnicy po pozytywnym zakończeniu uzyskaja Certyfikat Auditora Wewnętrznego w języku polskim.
Termin i miejsce
30,31 marca 2009. (9.00-16.00)
DPS ul. Krótka 6A
Płock
Liczba uczestników
Liczba uczestników ograniczona - 25 miejsc
Koszt
730PLN (zw VAT)
Cena obejmuje:
Uczestnictwo w szkolenie
Materialy szkoleniowe
Wydanie Certyfikatu (po pozytywnie zdanym egzaminie)
Przerwy kawowe, lunch
Informacje i Zgłoszenia
koordynator
Krzysztof Bawarski
tel. Wyślij e-mail
fax. Wyślij e-mail
Wyślij e-mail