Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Istotną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie wolno pominąć nikogo popularnego ani znaczącego w danej dziedzinie. Bankiety najczęściej mają miejsce po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Bankiety mają to do siebie, że często dla gości przygotowywane są odpowiednie podarunki oddające charakter spotkania. Prezenty takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) znajdują się specjalne karteczki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle jest tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozsadzenie gości. Jednak wiadomo, iż czasem z premedytacją rozmieszczają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. W takiej sytuacji fotografowie mają nie lada gratkę, gdyż na następny dzień takie zdjęcia rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś zapewniony PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, chodzą po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Wybór z reguły jest spory. Do wyboru jest ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, więc goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych życzeń.