Favore.plForumKomputery, Internet, telefony

Wyczyścić komputer ale jak?

Aby dodać lub edytować usługę, musisz być zalogowany. Jeśli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się teraz!
FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Wyczyścić komputer ale jak?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Mieszkaniec 28 kwi 2011, 11:03
    Kiedy odsunąłem komputer spod stołu za nim były kłęby kurzu i zdaje się, że coś takiego dostaje się do środka komputera podczas jego pracy. Czy wnętrze komputera się czyści? Wystarczy odkręcić obudowę i posprzątać czy to wyższa szkoła jazdy.
  • 7Dekoder 28 kwi 2011, 13:36
    Każdy sprzęt z częściami mechanicznymi powinno się czyścić np. co pół roku. Kurz to wróg elektroniki. Jak ktoś się boi to niech zaniesie sprzęt do odpowiedniego serwisu.
  • Fotok 28 kwi 2011, 14:50
    Oczywiście, że komputery się czyści i nie ma znaczenia stacjonarny czy laptop. Po roku użytkowania w środku jest pełno kurzu, który osadza się na wszystkim powodując podwyższenie temperatury i skrócenie żywotności.
  • gizmodo 28 kwi 2011, 16:15
    Normalnie, odkręcasz obudowę i ściereczką antystatyczną wycierasz kurz i inny bród. Najlepiej na ręce też założyć opaskę antystatyczną i podpiąć ją do kaloryfera.
    Dodam, że wcześniej należy odłączyć komputer od sieci całkiem !!
  • Mieszkaniec 28 kwi 2011, 16:46
    A po co mi jakieś ściereczki anty coś tam, szmatka zwykła nie wystarczy. Co to jakaś burżuazja?
  • Fotok 28 kwi 2011, 18:38
    Podczas tarcia powierzchni o powierzchnię wytwarzają się ładunki elektryczne, które przeskakują na tranzystory uszkadzając je. Takie ściereczki nie zbierają takiego ładunku i nie przenoszą go. Ja do sprzętu foto używam ściereczki czyszczące Pro-Optic, ale myślę, że do komputera też się nadadzą.
  • Zalto 28 kwi 2011, 19:50
    Czyszcząc komputer należy unikać odkurzacza i pędzelka choć kurz szybko się nimi usunie i przy okazji można popsuć kompa.
    Nie należy używać wody, czy zmoczonych szmatek. Wilgoć to też wróg elektroniki.

Najgorzej czyści się wentylatory, bo tam do łopatek trudno się dostać i trzeba je wyczyścić z wierzchu i od spodu. Niektóre komputery wyposażone są w filtry przeciwkurzowe, ale i tak po 3 latach użytkowania widać kurz w środku.
  • DzikiDzik 28 kwi 2011, 21:23
    Koszt czyszczenia kompa w serwisie to 50 zł. Trochę drogo jak wyssanie kurzu, ale ile czasu się oszczędza.
  • Zalto 28 kwi 2011, 22:47
    A ja powiem tak, mam kompa od 5 lat i ani razu go nie czyściłem. Kurzu tam pewnie pełno, ale co tam. Jak padnie kupię drugi.
    Jeśli ktoś che się bawić w czyszczenie to niech stosuje się do moim uwag i być może wyjdzie na tym bez szwanku.
  • Mistrzu21 29 kwi 2011, 0:36
    T mały tutorial jak wyczyścić kompa z kurzu.
    [url=http://pgc-cs.eu/inne/23356-czyszczenie-komputera-z-kurzu-%5Btutorial%5D.html]link[/url]

Co prawda gościu używa odkurza, i można tak robić tylko do obudowy. Żadna część odkurzacza (rurki, szczotki) nie powinny dotykać płyty głownej ani innych elementów elektronicznych.
1 2 z 2  
Komputery, Internet, telefony - dyskusje na forum