Witajcie! Pewnie już ci co mają dzieci zdążyli usłyszeć o tym, że wprowadzili Viburcol na receptę. Dla mnie jest to niepojęte. Nie podano żadnej przyczyny tego stanu, a utrudnili tylko życie rodzicom. Dlatego nie zgadzajmy się z tą decyzją i podpiszmy petycję
mam pytanie
czy to że lek jest na recepcie nie oznacza żę jest refundowany??? czyli w teori tańszy??? słyszałem że lek jest dobry, co do receptry to nie wiem czy można jakoś to zmienić.
czy taka ankieta coś da???
Ja niestety sam,a na własnej skórze przekonałam się o tym ostatnio. Poszłam po Viburcol do apteki a tam proszą mnie o receptę! Zrobiłam 'wielkie oczy' podziękowałam i wyszłam! To zupełna głupota aby lek homeopatyczny był na receptę żadna mama nie ma czasu na spędzanie godzin w kolejce do lekarza! Głupota!!
musiałaś podziękować bo i tak by ci nie sprzedali fakt z tymi receptami to problem, bo teraz trzeba czekac w kolejce do lekarza i lek otrzymamy na drugi dzień, praktycznie może już nie być nawet potrzbny wówczas.
to jest nasza jedyna nadzieja jeśli duża ilość osób się pod tym podpisze
O proszę! Bardzo fajny pomysł z tą petycją! Bardzo mi się podoba, trzeba coś robić. Niech ktoś w końcu zwróci uwagę na problemy które nas otaczają. Może wtedy zamiast mieć coraz trudniejsze życie będzie inaczej. Bo jak na razie rząd idzie w bardzo złym kierunku. Ja jestem jak najbardziej na TAK . I zachęcam również innych do podpisywania się pod petycją.
Sytuacja opisana w tym wydarzeniu na FB wskazuje, że Viburcol powinien być normalnie ogólnodostępny. Jest bezpieczniejszy niż paracetamol, a to właśnie ten środek lekarze teraz w zamian przepisują.
Ale teraz już chyba nie ma tego viburcolu n. Przynajmniej ja nie spotkałam. A tak w ogóle te dwa rodzaje "n" i "c" się czymś różnią? Czy to chodzi tylko o regulacje prawne, by lek homeopatyczny wprowadzić na receptę?
Tak Viburcol C i Viburcol N nie różnią się zupełnie niczym !!!! To jest ten sam lek . Nazwa zmieniła się tylko dla tego że jeden z nich po zmianach które zaszły po decyzji NFZ-U , czyli że Viburcol został wpisany na listę środków na receptę. Chodzi tylko i wyłącznie o to ! Pozdrawiam Wszystkich ! Z tego co wiem to coraz więcej leków tak ma, że bez powodu są wpisywane na listę ! Bez sensu !