Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Bardzo ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo istotnego ani ważnego w danej branży. Bankiety zazwyczaj odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wówczas firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Bankiety cechują się tym, że zazwyczaj dla gości przygotowywane są specjalne małe prezenty oddające charakter spotkania. Prezenty takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) znajdują się specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zazwyczaj pozostaje tajemnicą, jak organizator planuje rozsadzenie osób. Jednak wiadomo, iż czasem ze świadomym założeniem rozmieszczają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas fotografowie mają nie lada gratkę, gdyż następnego dnia zdjęcia takie rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Organizatorzy mają zaś zapewniony PR i sukces imprezy, przynajmniej medialny. Ważną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, polując na przysmaki, które najbardziej by im odpowiadały. Wybór z reguły jest spory. Do wyboru jest ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Ważnym elementem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis wedle naszych największych życzeń.