Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Bardzo ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo znanego ani ważnego w danej dziedzinie. Bankiety zazwyczaj odbywają się po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wówczas firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Bankiety cechują się tym, że zazwyczaj dla gości przygotowywane są odpowiednie małe prezenty oddające charakter imprezy. Podarunki takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) znajdują się specjalne wizytówki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zazwyczaj pozostaje tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozsadzenie osób. Jednak wiadomo, iż czasem z premedytacją usadawiają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, gdyż na następny dzień takie zdjęcia rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Organizatorzy mają zaś pewny PR i sukces imprezy, przynajmniej medialny. Ważną częścią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, chodzą po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Do wyboru jest ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, więc goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych wymagań.