Nie jest łatwo wybrać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium , według którego dokonujemy oceny. Zdecydowanie nie jest to cena. Mimo, iż teoretycznie lepsze restauracje mają wyższą cenę. Cechują się także wymyślnymi daniami, gdzie trzeba domyslać się co oznacza dana nazwa. Restauracje mają to do siebie, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. Dodaje im to prestiżu. Wiedząc, że w danym miejscu jest taki ruch, że konieczne jest rezerwować miejsce, mamy świadomość, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, a nawet częściej. Podstawowe zaopatrzenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymane w czystości i dobrze przechowywane. Restauracje mogą również zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wówczas konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie właśnie do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się dużą popularnością , czy nie przyciągają zbyt wielu klientów. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każdy lokal ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów dokonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, i jednocześnie taniej.