Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium , według którego dokonujemy oceny. Z pewnością nie jest to cena. Chociaż teoretycznie lepsze lokale mają wyższą cenę. Cechują się również wymyślnymi daniami, gdzie czasem nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Wiedząc, że gdzieś jest na tyle spory ruch, że trzeba rezerwować stolik, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każdy lokal gastronomiczny, czyli również każda restauracja musi przejść takie badanie. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, a nawet częściej. Standardowe zaopatrzenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Lokale gastronomiczne mogą również prowadzić usługi cateringowe. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wtedy muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotowe jedzenie właśnie do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się sporą popularnością , czy nie mają zbyt dużej klienteli. Co do poszczególnych produktów, każda restauracja współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, i jednocześnie taniej.