favore.pl
Kurs sommelierski

Kurs sommelierski nr 367459

Lokalizacja: Wrocław (woj. dolnośląskie)

WYŚLIJ ZAPYTANIE
Przykładowe zapytanie
Pan Grzegorz chce położyć kafle na schodach...
Witam,

zlecę wyrównanie i położenie glazury na schodach zewnętrznych.
Powierzchnia schodów do ułożenia ok. 10m2. Termin wykonania: 14 dni.
Proszę o kontakt i wycenę robocizny, materiały są już zakupione.

Pozdrawiam
Grzegorz Kowalski
 [rozwiń]
udostępnionych przeze mnie danych osobowych w celu korzystania z Serwisu favore.pl oraz w celu realizacji prawnie uzasadnionych celów Współadministratorów danych. Współadministratorami są Favore.pl Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Postępu 14A, We Net Group S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Postępu 14A oraz We Net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Postępu 14A. Oświadczam, że są mi znane cele przetwarzania danych osobowych oraz moje uprawnienia. [zwiń]

INFORMACJE
Cena
799 / sztuka
Kontakt
Twoja Akademia Centrum Szkoleniowe
Wyślij e-mail
pl. Powstańców Śląskich 17a/218 53-329 Wrocław
53-329 Wrocław

tel: 515596183515596183
Pokaż na mapie
Uwaga: podczas kontaktu zapytaj o rabat dla klientów favore.pl
Strona WWW
brak
Godziny
pn-pt: 10:00-18:00
sb: 10:00-14:00
rozwiń
OPIS USŁUGI
Profesjonalna obsługa w zakresie winoznawstwa cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Goście restauracji oczekują, by kelner potrafił rozróżniać smaki i aromaty wina, doradził w ich wyborze oraz w profesjonalny sposób zaprezentował i podał wino. Dotychczasowe obowiązki kelnera poszerzyły się o układanie karty win, utrzymywanie kontaktów z dystrybutorami alkoholu oraz zarządzanie piwnicą. W ten sposób powstał nowy trend w gastronomii – chcąc podnieść prestiż lokalu i przyciągnąć klientów stawia się nacisk na wyszkolenie personelu w zakresie sommelierstwa. Dlatego właśnie w trosce o kulturę spożywania win oferujemy kurs prowadzony przez eksperta w dziedzinie sommelierstwa, podczas którego uczestnicy zdobędą podstawowe umiejętności niezbędne na tym stanowisku.
 
Program szkolenia:

Dzień pierwszy (8h):
1. Zakres wiedzy i umiejętności sommeliera
-wiedza teoretyczna
-wiedza praktyczna
2. Podział i klasyfikacja win
- podział ze względu na barwę
- podział ze względu na zawartość cukru
- podział ze względu na zawartość alkoholu
- klasyfikacja jakościowa
3. Najważniejsze szczepy winogron – charakterystyka
a) Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah/Shiraz, Pinot Noir,
b) Chenin Blanc, Muscat, Viognier, Semillon, Pinot Gris, Gewurztraminer, Sangiovese, Carignan, Tannat, Grenache, Malbec, Cabernet Franc, Nebbiolo, Tempranillo, St. Laurent, Blaufrankisch, Gruner Veltliner, Pinotage, Primitivo, Carmenere, Zinfandel, Touriga nacional
4. Regiony i apelacje – specyfika oraz klasyfikacje
- Stary Świat – Francja, Włochy , Hiszpania, Niemcy, Portugalia, Europa Środkowo – Wschodnia
- Nowy Świat – Ameryka Południowa, Australia, Nowa Zelandia, RPA
5. Informacje zawarte na etykiecie – drogowskazy sommeliera
6. Wiedza niezbędna w kontaktach z dostawcami – czyli jak nie dać nabić się w butelkę

Dzień drugi (8h):
1. Technologia produkcji win białych, czerwonych i różowych:
- skąd się bierze kolor, lśnienie, klarowność
- skąd się bierze aromat i bukiet
- skąd się bierze kwasowość, słodycz i garbniki
- niewygodne pytania – siarczany, siarczyny, wióry dębowe i
2. Analiza sensoryczna win – zajęcia praktyczne:
a) ocena indywidualnego progu wrażliwości każdego z uczestników przy zastosowaniu wzorców smakowych
b) przygotowanie wina do degustacji (temperatura, napowietrzanie, dekantacja, serwis)
c) sztuka degustacji
- oczy ( tabele barw)
- nos ( palety aromatów)
- usta (wyresy równowagi)
- trwałość aromatyczna
- wady wina – jak rozpoznać i co z nią zrobić – zakres możliwości
- karty degustacyjne – biblioteka sommeliera
- słownictwo sommeliera w opisywaniu wina
3. Harmonia smaków – kuchnia i wino
- podejście szkoły klasycznej – przykłady i zestawienia
- podejście szkoły kontrastów – przykłady i zestawienia
4. Karta win
- praktyczne wskazówki przy budowie karty – informacje w niej zawarte
- gotowe zestawienia wina i dań, ze szczególnym rozwinięciem kompozycji z serami
5. Egzamin końcowy – teoria i praktyka

W trakcie zajęć praktycznych degustowanych będzie 6 win odzwierciedlających część teoretyczną kursu. Uczestnicy otrzymają skrypt z kursu.

Cena szkolenia:
 799 PLN od osoby

Miejsce szkolenia:

Twoja Akademia Centrum Szkoleniowe
pl. Powstańców Śląskich 17/218, Wrocław

Termin:
29-30 październik
godz.09.00-17.00

Zapisy oraz informacje:
Wyślij e-mail
tel.515-596-183


Zapraszam serdecznie do kontaktu poprzez formularz.
Oddzwonię lub odpiszę niezwłocznie.
Wyślij zapytanie przez formularz

INNE USŁUGI TEGO UŻYTKOWNIKA
INFORMACJE
Cena
799 / sztuka
Kontakt
Twoja Akademia Centrum Szkoleniowe
Wyślij e-mail
pl. Powstańców Śląskich 17a/218 53-329 Wrocław
53-329 Wrocław

tel: 515596183515596183
Pokaż na mapie
Uwaga: podczas kontaktu zapytaj o rabat dla klientów favore.pl
Strona WWW
brak
Godziny
pn-pt: 10:00-18:00
sb: 10:00-14:00
rozwiń
OPINIE O UŻYTKOWNIKU twojaakademia
brak opinii neutralnych - pokaż wszystkie opinie
W trosce o wiarygodność opinii oraz reputację usługodawców rejestrujemy adresy IP komputerów, z których wystawiane są opinie.
Użytkownik wystawiający opinię proszony jest również o podanie danych kontaktowych, które nie są jednakże weryfikowane.
Kurs sommelierski - galeria
Kurs sommelierski Oceń: OceńOceńOceńOceńOceń - średnia ocen: 4 na 5 (liczba ocen: 23)
Poprzednia usługa: Sznaucer Miniaturow, y, szczenięta, psy, zwierzęta   Następna usługa: Generalny Wykonawca, Podwykonawca, Usługi Budowlane