favore.pl
Zostań kucharzem! Przyszłościowy zawód!

Zostań kucharzem! Przyszłościowy zawód! nr 2033

Lokalizacja: Warszawa (woj. mazowieckie)

WYŚLIJ ZAPYTANIE
Przykładowe zapytanie
Pan Grzegorz chce położyć kafle na schodach...
Witam,

zlecę wyrównanie i położenie glazury na schodach zewnętrznych.
Powierzchnia schodów do ułożenia ok. 10m2. Termin wykonania: 14 dni.
Proszę o kontakt i wycenę robocizny, materiały są już zakupione.

Pozdrawiam
Grzegorz Kowalski
 [rozwiń]
udostępnionych przeze mnie danych osobowych w celu korzystania z Serwisu favore.pl oraz w celu realizacji prawnie uzasadnionych celów Współadministratorów danych. Współadministratorami są Favore.pl Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Postępu 14A, CS Group Polska S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Postępu 14A oraz Panorama Firm Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Postępu 14A. Oświadczam, że są mi znane cele przetwarzania danych osobowych oraz moje uprawnienia. [zwiń]

INFORMACJE
Kontakt
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
Wyślij e-mail
ul.Majdańska 30/36
04-110 Warszawa

tel: 22 810048922 8100489
tel: 22 8108887 22 8108887
Pokaż na mapie
Uwaga: podczas kontaktu powołaj się na Favore.pl i zapytaj o rabat
Strona WWW
brak
Godziny
pn-pt: 10:00-18:00
sb: 10:00-14:00
rozwiń
OPIS USŁUGI


Historia szkoły

Otwarcie szkoły nastąpiło l października 1946 roku 3-letnim Państwowym Gimnazjum Cukierniczym. Szkoła ta była pierwszą szkołą cukierniczą i jedną z pierwszych szkół zawodowych powstałych w Polsce.


Polski przemysł cukierniczy, na skutek upaństwowienia w 1946r, znalazł się w zmienionych warunkach organizacyjnych i produkcyjnych. Potrzebował ludzi potrafiących sprostać zadaniom szerokoprofilowej produkcji - produkcji ujętej w ogólnonarodowym planie gospodarczym i stojącej na wyższym poziomie technologicznym niż w okresie międzywojennym. Największą trudność stanowiło uzyskanie lokalu niezbędnego do uruchomienia szkoły. Dzięki przychylnemu stanowisku dyrekcji fabryki "Wedla" i pomocy członków jej załogi, wygospodarowano na terenie zakładu pomieszczenie, które oddano do dyspozycji szkoły. Adaptacja lokalu, wyposażenie w niezbędne sprzęty zostało wykonane systemem gospodarczym przez warsztaty fabryki.

Pierwszym dyrektorem szkoły został jej założyciel. Nauczycielami przedmiotów zawodowych zostali specjaliści zatrudnieni w fabryce "Wedla". 01.10.1946 roku nastąpiło uroczyste rozpoczęcie pierwszego roku szkolnego w historii Państwowego Gimnazjum Cukierniczego. Naukę w nowej szkole podjęło 45 uczniów.
Podczas pracy dydaktycznej wyłoniła się potrzeba zorganizowania szkolnego warsztatu cukierniczego, w którym uczniowie mogliby samodzielnie wykonywać wszystkie czynności produkcyjne. Inicjatywa ta spotkała się ze zrozumieniem dyrekcji fabryki "Wedla". Szkoła otrzymała nowy lokal o powierzeniu ponad 60m2. Warsztat istniał 5 lat, do roku 1952, do momentu wprowadzenia nowych przedmiotów nauczania takich jak: analiza chemiczna i analiza techniczna. Wówczas zajęcia praktyczne przeniesiono całkowicie na teren fabryki, która w roku 1951 przyjęła nazwę Zakłady Przemysłu Cukierniczego im. "22 Lipca".


W roku 1949 szkołę opuszczają pierwsi absolwenci. Wszyscy zostają zatrudnieni w ZPC "22 Lipca", bądź w zakładach "Syrena". Niektórzy z nich, w zakładach tych, pracują do dziś, zajmując poważne stanowiska kierownicze.
W roku szkolnym 1951/52 powstaje Technikum Przemysłu Cukierniczego: średnia szkoła zawodowa, łącząca dotychczasowe dwa stopnie średniej szkoły zawodowej: stopień gimnazjalny i licealny. Szkoła ta kontynuuje tradycje Państwowego Gimnazjum Cukierniczego. W latach 1951-54 opracowano dla szkoły programy przedmiotów zawodowych o charakterze specjalistycznym, takie jak: technologia, surowce, analiza, mikrobiologia, chemia, botanika itd. Programy zostały opracowane przez wybitnych specjalistów z przemysłu spożywczego. Stały się podstawą teoretycznego szkolenia zawodowego uczniów Technikum Cukierniczego. W roku szkolnym 1954/55 szkołę opuszczają pierwsi absolwenci.
W ciągu następnych lat wzrasta liczba uczniów w szkole, a co się z tym wiąże, wzrastają problemy lokalowe. W związku z tym Dyrekcja Szkoły oraz Dyrekcja Zjednoczenia Przemysłu Cukierniczego podejmuje inicjatywę budowy własnego gmachu szkolnego. Projektowana budowa miała być finansowana częściowo przez przemysł, a częściowo przez władze szkolne i traktowana jako ..Szkoła Pomnik Tysiąclecia.
Powołano Komitet Budowy Technikum, którego honorowym przewodniczącym został ówczesny vice Minister Oświaty. Komitet zgromadził fundusz wnoszący kilka min. złotych drogą "Deklaracji Fundatorskich" poszczególnych zakładów cukierniczych w kraju. Po przygotowaniu projektu technicznego, rozpoczęcie budowy miało nastąpić w roku 1962. Przesunięto je jednak na termin późniejszy.



21 lutego 1967 r. zostaje wmurowany akt erekcyjny Technikum Przemysłu Cukierniczego. Uroczystości tej patronują: Dzielnicowy Komitet FJN i Dzielnicowy Komitet Społecznego Funduszu Budowy Szkół i Internatów.
W listopadzie1967 roku budowa szkoły zostaje ukończona.



Ceremonia oficjalnego przekazania budynku odbyła się 18 listopada 1967 r.



Szkoła została wyposażona w nowoczesne pracownie: fizyczną, chemiczną, analityczną i biologiczną. Rozpoczęcie pracy w nowym budynku wymagało dużego wysiłku od nauczycieli, którzy projektowali wyposażenie pracowni i zagospodarowywali je.
W ciągu swojego istnienia Technikum Przemysłu Cukierniczego zyskało miano placówki, która dobrze przygotowuje młodzież do pracy zawodowej i do życia w społeczeństwie. Uczniowie odbywali zajęcia praktyczne w najnowocześniejszych zakładach przemysłu spożywczego stolicy: ZPC "22 Lipca" i Wojewódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej. Młodzież miała możliwość rozwijania swoich zainteresowań w ramach zajęć pozalekcyjnych, przygotowywania się do życia społecznego w aktywnie działających organizacjach młodzieżowych: w 247 Szczepie WDH, Radzie Młodzieży, Szkolnym Klubie Sportowym oraz Spółdzielni Uczniowskiej. Tylko w latach 1964-1976 Technikum Przemysłu Cukierniczego przygotowało do pracy w przemyśle spożywczym 660 techników.




W 1993 zostało utworzone Technikum Gastronomiczne

W 1999 roku zostaje utworzone Technikum Hotelarskie




Z dniem 01.09.2002 roku szkoła zmienia dotychczasową nazwę z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego na
Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Warszawie


Głównym celem tego kierunku jest przygotowanie naszych absolwentów do pracy w kuchni na różnych stanowiskach w obiektach gastronomicznych. Uczniowie nasi odbywając praktyczną naukę zawodu przechodzą przez wszystkie etapy produkcji w zakładach gastronomicznych w rzeczywistych warunkach co pozwoli przybliżyć uczniowi zasady jego funkcjonowania. Praktyczna nauka zawodu prowadzona jest w dwóch formach:
-Zajęcia praktyczne (pracownia gastronomiczna) w II, III i IV klasie raz w tygodniu,
-Praktyka zawodowa w III klasie 20 dni roboczych.

Oprócz przedmiotów ogólnych, przedmioty zawodowe odgrywają ogromną rolę w kształtowaniu umiejętności i zdobywaniu wiedzy w zawodzie kucharz. Następujące przedmioty zawodowe obejmuje program nauczania:
-podstawy żywienia człowieka,
-technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
-wyposażenie zakładów gastronomicznych,
-bezpieczeństwo i higiena pracy,
-organizacja i ekonomika pracy,
-język obcy zawodowy.







Zapraszam serdecznie do kontaktu poprzez formularz.
Oddzwonię lub odpiszę niezwłocznie.
Wyślij zapytanie przez formularz

INNE USŁUGI TEGO UŻYTKOWNIKA
INFORMACJE
Kontakt
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
Wyślij e-mail
ul.Majdańska 30/36
04-110 Warszawa

tel: 22 810048922 8100489
tel: 22 8108887 22 8108887
Pokaż na mapie
Uwaga: podczas kontaktu powołaj się na Favore.pl i zapytaj o rabat
Strona WWW
brak
Godziny
pn-pt: 10:00-18:00
sb: 10:00-14:00
rozwiń
OPINIE O UŻYTKOWNIKU
Zostań kucharzem! Przyszłościowy zawód! - galeria
Zostań kucharzem! Przyszłościowy zawód! Oceń: OceńOceńOceńOceńOceń - średnia ocen: 4,5 na 5 (liczba ocen: 11)
Poprzednia usługa: Szkoła Biznesu Politechniki Warszawskiej zaprasza   Następna usługa: MICHALSKI Reklama wizualna, neona, dekoracja !!