Kilka informacji o Paliwie.
Olej opałowy, produkowany z ropy naftowej, należy do grupy średnich destylatorów obok oleju napędowego i paliwa lotniczego. Stosuje się go w kotłach, piecach przemysłowych oraz w piecach technologicznych.
O jakości oleju opałowego decydują przede wszystkim jego właściwości fizyko chemiczne:
- wartość opałowa
- temperatura płynięcia oleju
- lepkość
- zawartość siarki
Olej opałowy jest już powszechnie używany jako paliwo grzewcze. Popularności sprzyja silny rozwój nowoczesnych technologii grzewczych, które powodują obniżenie kosztów uzyskania niezawodnej, ekonomicznie działającej instalacji.
| Pozycja | Właściwości | Wartości |
|---|---|---|
| 1 | Gęstość w 15 °C, max. | 860 kg/m3 |
| 2 | Wartość opałowa, min. | 42,6 MJ/kg |
| 3 | Temperatura zapłonu, min. | 56°C |
| 4 | Lepkość kinematyczna w 20 °C, max. | 6,00 mm2/s |
| 5 | Skład frakcyjny: - do 250 °C destyluje, max. - do 350 °C destyluje, min. |
65% (V/V) 85% (V/V) |
| 6 | Temperatura płynięcia, max. | -20°C |
| 7 | Pozostałość po koksowaniu z 10 % pozostałości destylacyjnej, max. | 0,3% (m/m) |
| 8 | Zawartość siarki, max. | 0,10% (m/m) |
| 9 | Zawartość wody, max. | 200 mg/kg |
| 10 | Zawartość zanieczyszczeń stałych, max. | 24 mg/kg |
| 11 | Pozostałość po spopieleniu, max. | 0,01% (m/m) |
| 12 | Barwa | Czerwona |




- średnia ocen: 4,5 na 5 (liczba ocen: 17)