Produkcja miodu w Polsce stoi na wysokim poziomie, w zestawieniu z doniesieniami z innych państw wspólnoty, a polski miód charakteryzuje najwyższa jakość. Obecnie hodowlą pszczół zajmuje się około 18 000 pszczelarzy, którzy wprowadzają na rynek ponad 40 000 ton miodu rocznie. Mimo tych pozytywnych danych kolejne lata mogą przynieść wiele przemian w polskiej branży pszczelarskiej. Największym problemem pszczelarstwa w naszym kraju jest zbyt wysoka średnia liczba lat osób zatrudnionych przy pszczołach i mała liczba osób przed trzydziestką zajmujących się hodowlą. Do tego ujawnia się fundamentalny problem naszego rolnictwa, czyli rozległe rozdrobnienie produkcji niesprzyjające unowocześnianiu i dofinansowaniu. Polscy hodowcy w małym stopniu korzystają z unijnych pieniędzy na rzecz rozwoju i dopłat do gospodarki rolnej. Oczywiście pozytywnym zjawiskiem jest ciągła poprawa jakości produktów pszczelich, na co wpływają rygorystyczne standardy dotyczące produkcji. Dodatkowo wciąż rośnie liczba osób młodych rozpoczynających hodowlę pszczół, chociaż wciąż tylko 10% hodowców ma poniżej 35 roku życia. Trend pokazuje, że młodych bardziej interesuje produkcja warzyw, produkcja owoców niż hodowla zwierząt, a zwłaszcza pszczół, które wymagają ogromnej troski.