Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Istotną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie wolno pominąć nikogo istotnego ani znaczącego w danej branży. Bankiety zazwyczaj odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Tego typu imprezy cechują się tym, że zazwyczaj dla gości przygotowywane są odpowiednie małe prezenty związane z charakterem eventu. Podarunki takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) ustawione są specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle pozostaje tajemnicą, jak organizator planuje rozsadzenie gości. Wiadomo jednak, iż czasem ze świadomym założeniem rozmieszczają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. W takiej sytuacji fotografowie mają nie lada gratkę, ponieważ na następny dzień zdjęcia takie rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Organizatorzy mają zaś pewny PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej medialny. Ważną częścią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, chodzą po sali, polując na przysmaki, które najbardziej lubią. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Ważnym aspektem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać zgodnie z naszymi największymi wymaganiami.