W dzisiejszych czasach wiele osób zwraca uwagę na to co je. Sporo produktów zawiera dużo konserwantów i niepotrzebnych dla organizmu substancji. Przywiązuje się też większą uwagę do tego, w jaki sposób produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów wytwarzania i przeróbki zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach , gdzie produkowana jest żywność warto stosować ozonator. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się także lub niweluje całkowicie odór psującego się mięsa. Ponadto ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu myszy i szczury. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeżeli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, a przecież większość produktów jest robiona właśnie na jej bazie. Dziś ciężko jest dostać chleb, który jest pieczony jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest zalecana tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale także dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.