Wykrywanie mikroorganizmów powodujących psucie się piwa

Wykrywanie mikroorganizmów powodujących psucie się piwa nr 445391

Lokalizacja: Olsztyn (woj. warmińsko-mazurskie)Więcej: Olsztyński Park Naukowo-Technologiczny, budynek L2

INFORMACJE
Użytkownik
Exon ZweryfikowanyFavore.pl potwierdza prawdziwość danych kontaktowych tego wykonawcy
Wyślij zapytanie
Kontakt
Alicja Stachura
Centrum Diagnostyki Molekularnej Exon
Wyślij e-mail
Trylińskiego 12
10-683 Olsztyn

tel: 89 6120880
tel: 690623612
fax: 690623612
Pokaż na mapie
Uwaga: podczas kontaktu powołaj się na Favore.pl i zapytaj o rabat
Strona WWW
brak
Godziny
pn-pt: 9:00-16:00
WYŚLIJ ZAPYTANIE
Przykładowe zapytanie
Pan Grzegorz chce położyć kafle na schodach...
Witam,

zlecę wyrównanie i położenie glazury na schodach zewnętrznych.
Powierzchnia schodów do ułożenia ok. 10m2. Termin wykonania: 14 dni.
Proszę o kontakt i wycenę robocizny, materiały są już zakupione.

Pozdrawiam
Grzegorz Kowalski
 [rozwiń]
Oświadczam, że znam i akceptuję Regulamin Favore.pl i wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu korzystania z Serwisu favore.pl oraz dla wypełnienia prawnie usprawiedliwionych celów realizowanych przez Favore.pl Sp. z o.o. albo odbiorców danych zgodnie z Polityką Prywatności. Administratorem danych osobowych jest Favore.pl Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Grochowska 341 lok. 32.
Twoje dane osobowe będą przetwarzane w szczególności w celu wykonania Umowy zawartej z Tobą na podstawie Regulaminu, w tym do umożliwienia świadczenia usługi drogą elektroniczną oraz pełnego korzystania z serwisu favore.pl, w tym dodawania i publikowania zapytań/zleceń do Dostawców interesujących Cię usług i produktów oraz kontaktowania Cię z nimi. Gwarantujemy spełnienie wszystkich Twoich praw wynikających z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. prawo dostępu, sprostowania oraz usunięcia Twoich danych, ograniczenia ich przetwarzania, prawo do ich przenoszenia, niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także prawo wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych. [zwiń]

OPIS USŁUGI

Piwo

 

Problem zagrożeń mikrobiologicznych piwa gotowego nabiera w ostatnich latach coraz większego znaczenia. Lokalne browary przeradzają się duże, wysokoprodukcyjne fabryki, a pojawiające się niekiedy na rynku infekcje dotyczą coraz większych partii produkcyjnych. Skomplikowane systemy dystrybucyjne oraz intensywne działania marketingowe wymuszają na browarach wydłużanie okresów przydatności piwa do spożycia do 6, 9 a nawet 12 miesięcy. Produkt trafia do licznej grupy konsumentów, którzy na podstawie jego jakości wystawiają opinię o jego producencie. Usatysfakcjonowani, chętnie wybierają i polecają sprawdzoną markę, w przeciwnym wypadku, szybko przenoszą swoje zainteresowanie na produkty firm konkurencyjnych.

Infekcje mikrobiologiczne piwa, choć nieszkodliwe dla zdrowia człowieka, powodują zepsucie produktu. Objawiają się zmętnieniem, zakwaszeniem lub występowaniem nieprzyjemnych zapachów i posmaków, natychmiast zauważanych przez klienta. Co istotne, dość ciężko je wykryć standardowymi metodami mikrobiologicznymi, a w partii produkcyjnej wypuszczonej na rynek, rozwijają się zwykle w czasie 3-6 tygodni od rozlewu.

Jedynie właściwie opracowana, przemyślana i regularna kontrola mikrobiologiczna może wspomóc w zapobieżeniu infekcji, bądź w odpowiednio wczesnym jej wykryciu. Największym problemem tej kontroli jest czas. We wszystkich standardowych metodach mikrobiologicznych na wynik trzeba czekać aż 5 do 15 dni, a na jego potwierdzenie - drugie tyle czasu. Tylko w przypadku nielicznych browarów istnieje możliwość kwarantanny partii produkcyjnych do czasu uzyskania wyników mikrobiologicznych. Drugi aspekt to stosowane podłoża mikrobiologiczne. Nie istnieje w pełni uniwersalne podłoże, wykrywające wszystkie drobnoustroje infekujące piwo. Zazwyczaj wybieranych jest kilka z nich. Niestety niektóre bakterie, np. Pectinatus właściwie nie rosną na żadnym z powszechnie stosowanych podłoży. Podobnie jest w przypadku kilku znanych od niedawna mikroorganizmów takich jak Lactobacillus collinoides czy L. rossiae.

W Centrum Diagnostyki Molekularnej Exon do badania obecności bakterii i drożdży stanowiących zagrożenie w przemyśle browarniczym stosujemy metodę real-time PCR. Umożliwia ona uzyskanie wiarygodnych wyników już po 1-2 dniach wzbogacania próbki. Wykonane tą techniką badanie przesiewowe pozwala na wykrywanie i różnicowanie w jednej reakcji kilku rodzajów mikroorganizmów, m.in. Pediococcus, Lactobacillus, Megashaera, Pectinatus i dzikich drożdzy. Analizy umożliwiają również szybką i szczegółową identyfikację gatunkową wykrytych mikroorganizmów. Detekcja odbywa się za pomocą sond molekularnych rozpoznających rejony genomu specyficzne dla określonej bakterii lub drożdży. Metoda jest szybka i bardzo czuła. Dzięki jej zastosowaniu oszczędzamy cenny czas oraz uzyskujemy pewne i wiarygodne wyniki. 

 
Oferujemy:

​Zapraszamy na Wyślij e-mail



Zapraszam serdecznie do kontaktu poprzez formularz.
Oddzwonię lub odpiszę niezwłocznie.
Wyślij zapytanie przez formularz

INNE USŁUGI TEGO UŻYTKOWNIKA
SŁOWA KLUCZOWE
OPINIE O UŻYTKOWNIKU Exon
Wykrywanie mikroorganizmów powodujących psucie się piwa - galeria
Wykrywanie mikroorganizmów powodujących psucie się piwa Oceń: OceńOceńOceńOceńOceń - średnia ocen: 4 na 5 (liczba ocen: 6)
Poprzednia usługa: Badania umożliwiające potwierdzanie autentyczności składu produktów   Następna usługa: Meble dziecięce na wymiar - KRÓTKIE TERMINY REALIZACJI