Polecam objerzeć filmy na yt - Expert w Bentleyu
Odpowiedź udzieli się sama
Ja już więcej leasingu nie wezmę. Dlaczego? Kupujesz nowy samochód, który jest drogi i często dlatego że możesz go właśnie kupić w "atrakcyjnym" finansowaniu nie inwestując własnej gotówki. Wydasz dużo na ubezpieczenie, które na dodatek nie jest na Ciebie i w przypadku szkody lub kradzieży nie wyjdziesz z tego korzystnie; masz ograniczone możliwości co do użytkowania pojazdu, jak choćby konieczność zgłaszania chęci wyjazdu autem za granicę; chęć wykonania reklamy firmy na aucie musisz zgłaszać firmie leasingowej - mogą się nawet nie zgodzić; jak z firmą coś pójdzie nie tak to czeka Cię natychmiastowa spłata leasingu żeby zakończyć umowę; jak się zecydujesz auto z leasingu wykupić i następnie sprzedać to dopiero okazuje się ile się na tym traci. Oczywiście jeśli są potrzebne koszty a samochód w firmie jest niezbędny to nie powiem - ma to sens. Ale warto dobrze przekalkulować. Ja mam jednoosobową dg, samochód potrzebny był do normalnego użytkowania na cele prywatne i firmowe ale jak się potem okazało, to zakup za gotówkę (ewentualnie środki wzięte z kredytu) byłby lepszą opcją bo samochód byłby środkiem trwałym w firmie i również generowałby koszty
Także kupując drugie auto zdecydowałam się na używane za gotówkę, które w razie potrzeby będę mogła sprzedać z dnia na dzień a i nie szkoda tak jak przy nowym.